Новината за историческата загуба от 7 милиарда долара, която отчете

...
Новината за историческата загуба от 7 милиарда долара, която отчете
Коментари Харесай

Газпром разпродава офиси, хотели и конюшни, след като излезе на загуба от 7 милиарда долара

Новината за историческата загуба от 7 милиарда $, която регистрира главният финансов исполин на Русия " Газпром ", не беше изненада за икономистите.

Руският газов колос " Газпром " оповестява за разпродажбата на няколко парцела, които компанията има в Москва и Подмосковието, като главната причина е изтеглянето на компанията от града и концентриране на дейностите в Санкт Петербург.

В тази връзка за обмен са оповестени офис здания и индустриални площи в съветската столица, паркинг за 96 автомобила наоколо до главния офис на компанията, както и първокласен хотелски комплекс в покрайнините на Москва. Комплексът се състои от два хотела - петзвездния " Империал " и четиризвездния " Акварел ", спа център, конюшня и други благоприятни условия за отдих, медицински процедури и спорт. Общо в комплекса има 139 стаи.

Компанията не е оповестила цени за парцелите, само че съгласно оценки на компании за недвижими парцели за хотелския комплекс " Газпром " може да получи сред 42 млн. и 70 млн. $. Руското издание " Взгляд " добавя, че част от стаите и спортните уреди се нуждаят от възобновяване.

Като цяло офис площите в югозападната част на Москва не са доста търсени, споделят още специалистите и пресмятат, че цената, която газовият холдинг може да получи за всички оповестени за продажба офис и индустриални обекти, евентуално ще е към 7 милиарда рубли (75,5 млн. долара).

Не е изключено тези площи да бъдат купени с капиталова цел, допълват още специалистите, представени от " Взгляд ".

" Газпром " излезе на загуба през 2023 година за първи път от 24 години. Компанията не съумя да откри опция на европейските пазари и регистрира загуба в размер на съвсем 630 милиарда рубли (6,8 милиарда долара). Предишната загуба - през 1999 година, се изчисляваше на малко над 95 милиарда рубли.

През юни 2021 година Съветът на шефовете на " Газпром " утвърди решението за промяна на седалището - от Москва в Санкт Петербург. В града компанията строи кулата " Лахта - Център ", която би трябвало да стане втората по височина в света. В началото на март " Газпром " разгласи за обмен и дялове в перспективни залежи в Северно море. Причината е неналичието на надзор, който компанията да упражнява върху активността.

Преди седмици " Газпром " заяви, че изкупува дяловете на напускащите западни сътрудници в плана " Сахалин - 2 " за сумата от 1 милиарда $, оповестява Investor.bg.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР