Спорт и устойчиви градски пространства са двете нови категории, в

...
Спорт и устойчиви градски пространства са двете нови категории, в
Коментари Харесай

Спорт и градски пространства са новите възможности в конкурса за екообщина

Спорт и устойчиви градски пространства са двете нови категории, в които могат да се включат локалните управляващи в третото издание на състезанието " Екообщина ". Той беше публично открит през днешния ден (27 март 2018 г.). Инициативата се провежда от Френското посолство в партньорство с министерствата на околната среда и водите и на районното развиване и благоустройството.

Двете нови категории свързани с ръководството на обществените пространства и със спорта и дейния метод на живот се прибавят към четирите обичайни категории от предишните години: " Устойчиво ръководство на водите ", " Устойчиво ръководство на отпадъците ", " Устойчива подвижност ", " Енергийна успеваемост на постройките ". В журито за категория спорт и гражданска интензивност ще се включи известният планински бегач Кирил Николов (известен с прякора си Дизела).

За да се насърчи по-широкото присъединяване към този момент са опростени профилираните въпросници, които би трябвало да бъдат изпратени във всяка област, изясняват уредниците. Местните управляващи могат да аплайват по едно и също време в няколко категории.

Право на присъединяване имат всички общини. Отличие във всяка една от първите пет посочени области получава една огромна община (+ 40 000 поданици, като се изключи категорията " ръководство на водите ": +10 000) и една дребна община (- 40 000 поданици, като се изключи категорията " ръководство на водите ": -10 000).

От април до юни ще се проведат поредност от семинари за участниците, в които да се срещнат с положителни практики и опит от българската и френска локална власт. Победителите от състезанието ще посетят френски градове за обмяна на положителни практики.

" След срещата на върха " Една планета " на 12 декември 2017 година президентът на Франция Еманюел Макрон акцентира значителната роля на общините и предприятията в битката с климатичните промени, " означи при откриването френския дипломат Ерик Льобедел. По думите му съответните решения за по-добро ръководство на водните запаси, силата, превоза и отпадъците са в ръцете на локалната власт.

Конкурсът се провежда годишно от 2016 година и има за цел да подтиква използването на положителни практики на локално равнище в шест основни области като стълбове на стабилно градско развиване: енергийна успеваемост на публичните здания и частните жилища; ръководство на водите, на отпадъците, устойчива градска подвижност. А от тази година и ръководство на обществените пространства и спорт и гражданско общество. В последната категория в журито взе участие –
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР