Спорен проектозакон изправи едни срещу други банките и специалните служби

...
Спорен проектозакон изправи едни срещу други банките и специалните служби
Коментари Харесай

Руските служби искат да манипулират банковите данни на агентите си

Спорен проектозакон изправи едни против други банките и специфичните служби в Русия. Текстовете плануват на правоохранителните органи да се даде директен достъп до базите данни с клиенти на финансовите институции - и то с опция да се редактират информацията за тези от тях, които са сътрудници на силовия уред на страната.

Асоциацията на банките на Русия (АБР) е изпратила публична позиция, в която се афишира срещу измененията, защото в тях вижда нарушаване на конституционните права на жителите и ред други проблеми, написа РБК.

За какво става дума

Законопроектът е импортиран в Държавната дума през август 2023 година В него се планува структури като Министерството на защитата, ФСБ, Службата за външно разузнаване и Министерството на вътрешните работи да имат отдалечен достъп до разнообразни осведомителни системи за изтриване на информация за техни чиновници, ангажирани с разследваща активност - с цел да се обезпечи тяхната сигурност.

Документът визира най-вече държавни и общински бази данни, само че в обсега му влизат и банките. Вменява им се в допълнение условие за обезпечаване на дискретност на персоналните данни на сътрудниците, като при несъблюдение са планувани наказания.
 Русия спря стартирането в обращение на противоречива банкнота от 1000 рубли (Видео)
Русия спря стартирането в обращение на противоречива банкнота от 1000 рубли (Видео)

Дизайнът на новата банкнота провокира скандал на религиозна основа

Какво мислят банките?

" Приемането на проектозакона може да докара до нарушение на конституционните права на съветските жители заради даването на специфичните служби на безграничен достъп до персоналните данни на лица, които не принадлежат към специфична категория чиновници на специфичните служби и не са дали единодушие за достъп до предпазените им персонални данни, в това число до предпазените от закона секрети. В същото време самите банки ще би трябвало да дават достъп до персонални данни без единодушието на клиента и без правосъдна заповед ", написа в писмото на АБР.

Те имат опасения и че опцията трети лица (от службите) да редактират и трият информация в базите им данни ще сътвори проблеми по линия на законодателството за битка с пране на пари - то изисква от финансовите институции да дават подробни данни за клиентите и транзакциите през избрани шпации от време.

АБР вижда опасности и за сигурността на информацията - системи, които обичайно се изолират от външните мрежи, в този момент ще би трябвало да се създадат налични и то с риск огромни размери от данни да се трансферират отвън банките. Има и заплаха от чисто механически проблеми, като да вземем за пример компрометиране въз основата данни при редактирането ѝ.
 Съмнителни банки, куфари, цялостни с пари и диаманти: Как Русия финансира своите покупки на оръжейни технологии и елементи
Съмнителни банки, куфари, цялостни с пари и диаманти: Как Русия финансира своите покупки на оръжейни технологии и елементи

Как работят схемите?

Банките оферират като опция взаимоотношението със спецслужбите да става посредством публични претенции за всеки един случай или посредством към този момент съществуващата система за продан на информация с Централната банка и Федералната данъчна работа.

Какво мисли властта?

Законопроектът към момента е на стадий публично разискване. От Министерството на цифровото развиване разясниха пред РБК, че към момента не са получили писмото на АБР.

От ведомството допълниха, че при вероятно приемане на законопроекта ще бъде следвана прецизна процедура по използването му, която ще подсигурява сигурността на персоналните данни.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР