Според южноафриканския външен министър Наледи Пандор около 34 държави са

...
Според южноафриканския външен министър Наледи Пандор около 34 държави са
Коментари Харесай

БРИКС: Русия поема лидерството на съюза – държави от цял свят искат да се присъединят

Според южноафриканския външен министър Наледи Пандор към 34 страни са изразили интерес да се причислят към икономическата група БРИКС, подкрепяна от Китай и Русия.

Това развиване следва неотдавнашното разширение на групата за първи път от повече от десетилетие. Глобалното наличие на групата се разшири по-рано през годината с включването на Иран, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Етиопия и Египет.

Нарастващият интерес към БРИКС се възприема като стратегически ход от страна на Китай и Русия за противопоставяне на това, което те считат за непропорционална доминация на Съединените щати в интернационалната система.

Първоначално формиран от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка от 2011 година, БРИКС се нарежда като опция на Групата на седемте (Г-7) огромни развити стопански системи.

Китай, под управлението на президента Си Дзинпин, играе съществена роля в разширението на групата, като се стреми да откри различен международен ред и да укрепи световните партньорства.

Този непрекъснат интерес от страна на голям брой страни се преглежда като преференциален както за Китай, по този начин и за Русия, изключително в светлината на икономическата и дипломатическата изолираност на Русия след нашествието в Украйна.

Настоящото председателство на Русия дава на президента Владимир Путин опция да противодейства на изолацията и да покаже ролята си на международната дипломатическа сцена. Очаква се годишната среща на върха, планувана за октомври в Казан, Русия, да притегли вниманието, защото международните водачи обичайно участват на събитието на страната хазаин.

По време на срещата на върха през август 2023 година шест нови страни бяха поканени да се причислят, като единствено Аржентина отхвърли . Присъединяването на огромните стопански системи от Персийския залив, произвеждащи нефт, ускорява въздействието на групата, изключително откакто Китай и Русия укрепват връзките си с Иран.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР