Според Световната здравна организация (СЗО) почти всеки по света диша

...
Според Световната здравна организация (СЗО) почти всеки по света диша
Коментари Харесай

99% от населението диша въздух с лошо качество, сочат данните на СЗО

Според Световната здравна организация (СЗО) съвсем всеки по света диша въздух, който не дава отговор на неговите стандарти за качество на въздуха , призовавайки за повече дейности за понижаване на използването на изкопаеми горива, които генерират замърсители, които предизвикват проблеми с дишането и кръвния поток и водят до милиони предотвратими смъртни случаи всяка година, оповестява Асошиейтед прес.

СЗО, към шест месеца след стягане на насоките си за качеството на въздуха, в понеделник издаде актуализация на своята база данни за качеството на въздуха, която се основава на информация от възходящ брой градове, градове и села по целия свят - в този момент общо над 6000 общини.

СЗО съобщи, че 99 % от международното население диша въздух, който надвишава границите му за качество на въздуха и постоянно е цялостен с частици , които могат да обхванат надълбоко в белите дробове, да влязат във вените и артериите и да причинят заболяване. Качеството на въздуха е най-лошо в районите на Източно Средиземноморие и Югоизточна Азия на СЗО, следвани от Африка.

" След прекарването на пандемия е недопустимо към момента да имаме 7 милиона предотвратими смъртни случая и безчет предотвратими изгубени години на положително здраве заради замърсяването на въздуха ", сподели доктор Мария Нейра, началник на отдела на СЗО по околна среда, изменение на климата и здраве. " Все отново прекалено много вложения към момента се влагат в нечиста околна среда, а не в чист, здравословен въздух.

Базата данни, която обичайно преглежда два типа прахови частици, известни като PM2.5 и PM10, за първи път включва наземни измервания на азотен диоксид. Последната версия въз основата данни е издадена през 2018 година
 Светът не се оправи с мръсния въздух през 2021 година
Светът не се оправи с мръсния въздух през 2021 година

Нито една страна не e изпълнила стандарта на СЗО за качество на въздуха

Азотният диоксид произлиза основно от генерирано от индивида изгаряне на гориво, като да вземем за пример посредством авто трафик, и е най-често срещан в градските региони. Експозицията може да докара до респираторни болести като астма и признаци като кашлица, хрипове и затруднено дишане, както и повече хоспитализация в лечебни заведения и незабавни отделения, показа СЗО. Най-високи концентрации са открити в региона на източното Средиземноморие.

Праховите частици имат доста източници, като превоз, електроцентрали, селско стопанство, изгаряне на боклуци и индустрия - както и от естествени източници като необитаем прахуляк . Развиващият се свят е изключително мощно обиден: Индия имаше високи равнища на PM10, до момента в който Китай сподели високи равнища на PM2.5, сподели базата данни.

" Праховите частици, изключително PM2.5, са способни да обхванат надълбоко в белите дробове и да влязат в кръвния поток, причинявайки сърдечно-съдови, мозъчно-съдови (инсулт) и респираторни въздействия ", сподели СЗО. " Има нови доказателства, че праховите частици влияят върху други органи и предизвикват други болести. "

Констатациите акцентират чистия мащаб на измененията, нужни за битка със замърсяването на въздуха , сподели Анумита Ройчовдури, специалист по замърсяването на въздуха в Центъра за просвета и околна среда, изследователска и застъпническа организация в Ню Делхи.

Индия и светът би трябвало да се приготвят за огромни промени, с цел да се опитат да лимитират замърсяването на въздуха: електрически транспортни средства; отклоняване от изкопаемите горива; всеобщо увеличение на зелената енергия; и семействата, които разделят своите типове боклуци, добави тя.

Съветът по сила, околна среда и вода, основан в Ню Делхи, откри в изследване, че повече от 60% от товарите на PM2,5 в Индия са от семействата и промишленостите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР