Според проучване на Kantar за разпознаваемостта и нагласите за покупки

...
Според проучване на Kantar за разпознаваемостта и нагласите за покупки
Коментари Харесай

Намерението за покупка на Black Friday 2023 поддържа възходящ тренд и онлайн е основният обмислян канал

Според изследване на Kantar за известността и настройките за покупки в границите на акцията измежду градското население Трима от четирима (75,3%) от българите, живеещи в градските региони, имат намерение да купят нещо на Black Friday, най-високият % до момента. Предпочитанията на българите за онлайн извършване на покупки в акцията поддържат високи стойности, като 76% измежду евентуалните купувачи измежду интервюираните обмислят този канал. Бюджетът, плануван за акцията, е с над 100 лева по-висок спрямо предходната година, а близо всеки трети евентуален клиент (33,1%, доста повече по отношение на 2022 г.) възнамерява да похарчи над 500 лева на Black Friday.   Разпознаваемостта на акцията Black Friday на българския пазар поддържа високо равнище, достигайки съвсем цялото градско население в България (96%). Трима от четирима българи от градското население имат намерение да закупят най-малко един продукт по време на шопинг събитието, демонстрира обичайното годишно изследване на Kantar * по тематиката, извършено в края на октомври тази година.

„ Данните от изследването демонстрират, че в България Black Friday не е просто комерсиална акция, а доказателство за разрастващите се привички за извършване на покупки, като хората освен разпознават и биха взели участие в събитието, само че и го възнамеряват за покупки от разнообразни продуктови категории. Black Friday продължава да набира новост с по-високи отделени бюджети, разнообразна демографска база и мощно онлайн наличие. Най-желаните артикули за Black Friday са: облекла и обувки, козметика и дребни домашен уреди. Наред с други категории, аудио Hi-Fi устройствата записват забележителен растеж, основно измежду мъжете и жителите на дребните градове “, разяснява Андреа Попа, акаунт управител в Kantar Румъния, офисът на Kantar, който координира изследването.

Според изследването 75,3% от българите, живеещи в градски региони, на възраст сред 18 и 55 години, имат намерение да закупят най-малко един артикул по време на Black Friday, което е устойчива възходяща наклонност по отношение на 72,7% през 2022 година, 70,3% през 2021 година и 68,5% през 2020 година За тези, които са осведомени с комерсиалното събитие, желанието за покупка по мотива е най-силно измежду 35-44 годишните българи (84,8%), хората, живеещи в София (87,8%), и в огромните градове (82,5%). Географски, желанието за извършване на покупки по време на акцията бележи забележителен растеж измежду онлайн купувачите и жителите от югозападната част на страната, като онлайн купувачите, хората, живеещи в дребни градове, и тези от Южен централен район имат по-високо равнище на доверие към събитието тази година.

По отношение на бюджета, който имат намерение да изразходват, изследването демонстрира нарастване при групите с висок плануван бюджет – близо всеки трети евентуален клиент (33,1%, доста повече по отношение на 2022 г.) възнамерява да похарчи над 500 лева на Black Friday. 27,2% от интервюираните възнамеряват да похарчат до 200 лева при 33,2% през 2022 г.; 32,8% имат намерение да отделят бюджет сред 200 и 500 лева при 36,3% миналата година; а хората, които споделят, че считат да отделят над 1200 лева за Black Friday, са двойно повече по отношение на предходната година (10,7% против 5,2% през 2022 г.).

Приблизителният бюджет, плануван за Black Friday 2023 година, се е нараснал доста по отношение на предходната година – с над 100 лева Той към този момент е приблизително 613 лева, при 499 лева през 2022 година
След пандемията хората последователно се връщат в обичайните магазини, само че Black Friday продължава да се асоциира главно с онлайн събитие, като интернет е заявен като канал за покупки по време на акцията от над 76% от респондентите, които са осведомени с комерсиалната акция.

Какво имат намерение да купят българите на Black Friday 2023 година

(подредба съгласно % на споменаване):
Дрехи и обувкиКозметични продуктиМалки домашен уреди (прахосмукачки, миксери, кухненски роботи и др.)ПарфюмиСпорт (спортно съоръжение, колела, фитнес екипировка и др.)Дом и фон (мебели, украшения, осветителни тела и др.)ИграчкиМобилни телефониКнигиГуми, авточасти и автоаксесоариКлиматици, бойлери  и уреди за отоплениеХранителни артикули / Храни и напиткиОбичайни детски артикули (памперси, храни, хигиенични артикули и артикули за грижа, облекла, обувки и т.н.)ТелевизориАудио Hi-FiМодни аксесоари (часовници, куфари, чанти и др.)Хоби / Направи си самичък (инструменти и електрически принадлежности – бормашини, лентови триони)ЛаптопиПродукти за персонална грижа (сешоари, самобръсначки, преси за коса, епилатори)Храна и аксесоари за домашни любимциПериферни устройства (клавиатура, мишка, високоговорители, слушалки и др.)Смарт устройства (различни от смарт телефони – смарт часовници, смарт уреди и джаджи за дома) 
eMAG Black Friday 2023 ще се организира този петък, 17 ноември, започвайки след 7 ч. сутринта.
 
*Проучванетое поръчано от eMAG и извършено от Kantar посредством персонални изявленията и попълване на въпросник на таблет сред 16 и 26 октомври 2023 година измежду национално представителна градска извадка от 1025 респонденти на възраст сред 18 и 55 години.Проучването в България е част от районно изследване, извършено също в Румъния и Унгария.
 
За Kantar Румъния
Kantar Румъния е част от Kantar, водеща международна компания за даване на достоверна информация и консултантски услуги за марки и връзка. Kantar участва световно и локално на повече от 90 пазара и има задълбочено и неповторимо схващане в своя бранш за това по какъв начин хората мислят, усещат и работят. Комбинирайки задълбочената експертиза на своите експерти, знанията, основани на сложни за сравнение осведомителни запаси и стандарти с новаторски технологии и платформи за разбор на данни, Kantar оказва помощ на своите клиенти да схващат хората и ги въодушевява да се развиват.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР