Според прогнози се очаква да има ръст на кредитирането на

...
Според прогнози се очаква да има ръст на кредитирането на
Коментари Харесай

Очакват ръст от 7% на кредитирането на малки и средни предприятия

Според прогнози се чака да има растеж на кредитирането на дребните и междинни предприятия в страната ни, като следващата година то ще се увеличи с близо 7%. Това съобщи заместник-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов, който откри в петък Годишната национална конференция за предприемачество на тематика „ Предприемачеството – път към позитивна смяна “, проведена от Глобалният предприемачески мониторинг България /GEM/. На събитието бе показан и годишният народен отчет на GEM България 2016/2017 за предприемачеството.

Зам.-министър Борисов уточни, че насърчаването на предприемачеството и започващи предприятия и развиването им посредством нововъведения за реализиране на по-голяма добавена стойност е измежду главните акценти в работата на Министерството на стопанската система. „ В България има над 326 хиляди микро, дребни и междинни предприятия, а в тях работят повече от 75% от заетите в страната, което е над междинното равнище в Европейски Съюз “, добави той. По думите му относително огромен % от започващите предприятия съумяват да оцелеят задоволително дълго, с цел да се трансфорат в одобрен бизнес, най –вече в сферите на IT и високите технологии. Заместник-министърът посочи, че се работи и за задържане и подкрепяне на младите фрагменти в стопанската система.

Борисов заяви, че по Оперативна програма „ Иновации и конкурентоспособност “ ще бъде обявявана процедура за „ Подкрепа за пилотни и демонстрационни начинания за дейно потребление на ресурсите “. Основната цел на процедурата е да се увеличи ресурсната успеваемост на предприятията посредством използване на нови решения, техники и способи, които се ползват за първи път в България. Бюджетът, с който разполага процедурата е над 71,5 млн. лв., а възможни за кандидатстване ще бъдат точно микро, малко и междинни предприятия. По думите му следва и процедура за набиране на планови оферти за "Насърчаване на предприемачеството в секторите на НСНМСП ", която е ориентирана към започващи предприятия.

Заместник –министърът на стопанската система съобщи още, че Българска банка за развиване и Стратегията за нейното развиване, призната неотдавна е още един инструмент, който ще бъде ориентиран към стимулиране на дребните и междинни предприятия в страната.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР