Според председателя на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър

...
Според председателя на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър
Коментари Харесай

КЗП: Светофарните етикети са добър ориентир за потребителите

Според ръководителя на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов концепцията за въвеждането на така наречен „ светофарни етикети “ на питателните артикули е добра, защото те ще ориентират хората кои от съставките са в допустимите и кои в малко по-рискови зони.

Коментарът е във връзка препоръчаната от мултинационални компании светофарна система в етикетите на храните и напитките, която се показва в цветни кодове със знак за внимание при означаването на количеството хранително вещество по отношение на порцията. В случай че наличието на дадена хранителна съставна част, като сол, захар, мазнини, надвишава целесъобразната дневна доза, цената ще бъде оцветявана в жълто или алено по отношение на количеството. Когато то е по-ниско, цветът ще бъде зелен.

„ Тези, които не споделят изцяло коректността на този механизъм, настояват, че нормално става въпрос за 100 грама или 100 мл, а не за нормалната порция, която се приема от един консуматор в границите на деня, да вземем за пример. Но аз мисля, че този ориентир също е задоволително добър, тъй като всеки един би могъл да реши за себе си въз основата на наличието, вложените в дадения артикул количества и нормалния дневен банкет, които и при в този момент настоящите обозначения по етикетите се отразяват по един или различен метод, разяснява Маргаритов пред БНР.

Той означи, че е забавно събитието, че предлагането идва от огромните мултинационални компании на територията освен на Европа, а в целия свят. „ Очевидно концепцията надскача границите на Европа, Америка или дадена страна и район “, уточни още Маргаритов. И изрази мнение, че въпреки на този стадий нейното въвеждане да е на непринуден принцип, в България тя ще се случи.

„ Приветствам тази концепция и считам, че е добре тя да бъде въведена по-скоро и самите консуматори в практиката като я тестват ще имаме опция да получим противоположна връзка дали я утвърждават и какви оферти биха имали за нейното насърчаване “, заключи Маргаритов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР