Според плана за енергийно развитие на Чехия, до 2040 г.

...
Според плана за енергийно развитие на Чехия, до 2040 г.
Коментари Харесай

Чехия рискува отношенията си с ЕС заради проект за нов ядрен реактор

Според проекта за енергийно развиване на Чехия, до 2040 година 50% от електрическата енергия в страната би трябвало да се създава в атомни електроцентрали.

© Petr Josek Още по тематиката
Сделката за нова нуклеарна централа във Англия ощетявала жителите

Договорената през 2013 година цена за мегаватчас надвишава сегашната пазарна цена, се споделя в отчет на Одитния комитет към Народното събрание
23 ное 2017
Еврокомисията разреши на Унгария да строи нови съветски реактори

" Пакш-2 " ще се финансира с съветски заем за 10 милиарда евро
6 мар 2017
" Росатом " реализира " финландски " компромис за унгарската АЕЦ

Друга значима вест за " Росатом " е, че Йордания подписа рамково съглашение с Русия за създаване на нуклеарна електроцентрала с два блока в северния град Амра до 2022 година
25 мар 2015 Амбициите на Прага за реализиране на признатия през 2015 година проект за енергийно развиване може да се трансформира в причина за различия с Брюксел. Според Politico чешките управляващи желаят да ускорят плана за градеж на нов нуклеарен реактор в AEЦ " Дуковани ", заобикаляйки условията на Европейския съюз (ЕС) за публичните поръчки. Ако Брюксел не отстъпи, Чехия може да последва образеца на Унгария, написа изданието. Миналата година Русия съумя да усили въздействието си в европейската енергийна политика, откакто точно регулаторите на Европейски Съюз дадоха утвърждението си за финансиран и изпълняван от Москва план за разширение на унгарска нуклеарна централа.

Какъв е казусът

Според консултант на зам.-министъра на индустрията и търговията договарянията с Брюксел са станали " доста комплицирани " и чешката страна не е сигурна, че ще получи желаното ускорение на процедурата. Съседните на Чехия - Австрия и Германия, са измежду най-големите съперници на усилването на европейската нуклеарна мощност. Миналата седмица Австрия заведе дело в Съда на Европейски Съюз поради решението на Европейската комисия (ЕК) да утвърди отпущането на дотация на Унгария за строителството на нови реактори в АЕЦ " Пакш-2 ". Държавата предприе сходни дейности и през 2015 година против британския нуклеарен план Hinkley Point.

Ако съпротивата в Европа се окаже прекомерно мощна, Прага може да се обърне към Русия. При договорката за АЕЦ " Пакш-2 " Брюксел разреши на съветската " Росатом " да построи два реактора без тръжна процедура. Според Будапеща компанията е била единствената, която може да извърши техническите условия за подмяна на реакторите. От чешкото министерството на индустрията и търговията разясняват, че договорка с Русия е допустима, само че към момента няма точна информация.

Предимството на " Росатом "

Според проекта за енергийно развиване на Чехия, до 2040 година 50% от електрическата енергия в страната би трябвало да се създава в атомни електроцентрали. През 2009 година страната разгласи поръчка за създаване на два нови реактора в другия чешки АЕЦ - " Темлин ". Поръчката беше спряна през 2014 година Сега чешките управляващи желаят да намалят тежестта на предлаганата цена за сметка на приложената технология.

И в двата случая - при по-леки тръжни условия или при договорка с Русия, шансът държавната " Росатом " да бъде предпочетена пред останалите шест претенденти - Korea Hydro & Nuclear Power, China General Nuclear Power, Westinghouse Electric, Areva, EDF, и сдружение сред Mitsubishi Heavy Industries и Areva - ATMEA, остава огромен.

Подобно на унгарците, чехите смятат компанията за по-добрия механически реализатор. За това способства и фактът, че съветското държавно управление може да предложи финансиране за планове, които смята за стратегически значими. Според представител на компанията " Росатом " може да предложи най-хубавите условия, без значение дали цената резервира тежестта си.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР