Докато израелските военни напредват към Рафах в южната част на

...
Докато израелските военни напредват към Рафах в южната част на
Коментари Харесай

Хизбула засилва атаките срещу Израел

Докато израелските военни напредват към Рафах в южната част на Газа, ливанската терористична формация " Хизбула " ускорява натиска си от север. Само през миналата седмица при удари на групировката в Израел бяха убити трима бойци. Най-малко седем души, в това число двама бойци на " Хизбула ", са били убити при ответни израелски офанзиви в Южен Ливан, написа БГНЕС.

" Ливанският фронт на съпротивата остава взаимен с фронта в Газа ", съобщи на 13 май генералният секретар на шиитската " Хизбула " Хасан Насрала. Той сподели, че до момента в който няма помирение в анклава, групировката ще продължи да нанася удари по Израел.

" Ако те (израелците) спрат войната в този момент, това ще бъде огромно проваляне за тях. А в случай че продължат военната борба, те ще се хлъзнат в бездната. " - заплашиНасрала.

Той съобщи, че жителите на Северен Израел няма да могат да се върнат по домовете си до началото на идната образователна година, в случай че държавното управление им продължи офанзивата против линията Газа.
Припомняме, Израел неведнъж акцентира, че с цел да бъде отстранена от Газа терористичната формация " Хамас ", наземните дейности би трябвало да продължат, в това число в Рафах.

Заради непрекъснатите удари по границата Израел изтегля повече от 120 хиляди души от северните региони на страната още през октомври. Ливанските управляващи също изведоха в безвредни зони повече от 60 хиляди поданици на южната част на страната.

По-рано членът на израелския боен кабинет Бени Ганц уточни 1 септември като дата за завръщане на жителите на северната част на страната по домовете им. Хасан Насрала обаче попари тази вяра, заявявайки, че групировката няма желание да стопира нападенията. " Ако желаете да решите казуса, отидете при вашето държавно управление и им кажете да спрат войната в Газа ", обърна се генералният секретар на " Хизбула " към разселените израелци.

На 8 май ръководителят на израелското министерство на защитата Йоав Галант съобщи, че пограничните региони ги чака " горещо лято ". В същото време той означи: една война в северната част на страната би означавала злополука освен за " Хизбула ", само че и за цялостен Ливан.

Ливанският външен министър Абдала Бу Хабиб отговори на 12 май, като съобщи, че не има вяра в вероятността за израелска инвазия на юг. По негова оценка най-вероятният сюжет е усилване на израелските въздушни удари в Южен Ливан.

Международните медиатори в лицето на Съединени американски щати и Франция се пробват да предотвратят ескалацията. Ливанският вестник " Ал Ахбар ", който излъчва позицията на " Хизбула ", оповестява, че на 10 май Амос Хохщайн, специфичен представител на президента на Съединени американски щати, е уведомил ливанската парламентарна делегация във Вашингтон, че съглашението сред Ливан и Израел може да бъде готово в близко бъдеще.

Вестникът не дава детайлности за съглашението, само че отбелязва, че Вашингтон и Париж се пробват да обезпечат съглашение за преустановяване на огъня въз основа на Резолюция 1701 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, с която беше комплициран завършек на войната от 2006 година Съгласно този документ Израел приключи окупацията на Южен Ливан и изтегли войските си оттова, а " Хизбула " изтегли войските си от граничната река Литани. И двете страни съблюдаваха резолюцията освен де юре, само че и де факто до началото на войната, провокирана от нападението на " Хамас " против Израел през октомври предходната година. С началото на терористичната интервенция на " Хамас ", наречена " Потоп в Ал-Акса ", обаче ливанската формация също стартира да нанася удари против Израел.

Основният проблем в договарянията, както отбелязва израелският Канал 12, базирайки се на източници, е точно това, че " Хизбула " отхвърля да договаря за преустановяване на огъня, до момента в който трае войната в Газа.

И на този фронт обстановката продължава да се развива съгласно обещанията на израелските управляващи: на 14 май израелски танкове напреднаха надълбоко в централните квартали на Рафах.

Мирните договаряния в Газа, водени с посредничеството на Съединени американски щати, Катар и Египет, към момента не са дали резултат.

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР