Според петролния бранш публикуването на покупната цена е в противоречие

...
Според петролния бранш публикуването на покупната цена е в противоречие
Коментари Харесай

Петролните компании сезират ЕК заради изискването да публикуват цената на едро

Според петролния отрасъл публикуването на покупната цена е в несъгласие със отбраната на комерсиалната информация

© Анелия Николова Сигнал до европейския комисар за конкуренцията Маргрете Вестагер са изпратили петролните компании. Повод за него е условието да стартират да разгласяват в издаваните по бензиностанциите касови бележки цената, по която купуват на едро горивото. Това оповестиха от Българска петролна и газова асоциация, като писмото до еврокомисаря е от 7 август.

Изискването веригите бензиностанции да разгласяват покупната стойност на горивата беше въведено с промени в Наредба Н-18 и влизат в действие от 1 октомври. Според петролната асоциация обаче изнасянето на сходна информация съставлява комерсиална загадка, която е предпазена от европейското законодателство и надлежно условията в наредбата биха нарушили Договора за действие на Европейския съюз.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Конфликти на пазара

Според представителите на петролния отрасъл публикуването на покупната цена на едро може да докара до проблеми сред самите играчи и на целия балкански пазар. Всеки да вземем за пример ще може да вижда на каква цена купува съперникът му от даден дистрибутор на едро. И в случай че някой употребява отстъпка от даден снабдител, всеки различен ще има съображение да изиска същото. От пазара считат, че това ще докара до равнене на покупната си цена на едро, от което ще загуби конкуренцията.

Отделно въпросното условие би влезнало в несъгласие с досегашните разпореждания на Комисията за защита на конкуренцията, която преди години забрани на " Лукойл България " да разгласява цените си на едро, защото на пазара има огромен риск от ценово синхронизиране.

Прозрачни или конкуриращи се

Наредба Н-18 към този момент претърпя няколко редакции, откакто през есента на предходната година в нея бяха въведени куп нови условия към бизнеса, а след това се оказа, че част от тях мъчно могат да се изпълнят на процедура в избрания период. Текстовете засягащи публикуването на покупната цена на горивото на едро в началото трябваше да влязат в действие на 1 април, само че бяха отсрочени.

Тези промени бяха резултат от опита на ръководещите да тушират публичното напрежение поради високите цени на горивата, които станаха прична за митингите из страната. Идея беше клиентите да могат да видят брутния марж на веригите. На процедура обаче информацията за покупната цена няма да разкрие на крайния клиент каква е облагата на веригата, защото остават неразбираеми транспортните и складовите разноски за горивото, тези за добавки и биокомпонент, за запазване на наложителните запаси, вторичните транспортни разноски до бензиностанциите, разноските на самата бензиностанция и така нататък Още по-малко показателни пък ще са покупните цени на дадена верига, закупила горивото от компанията си майка в прилежащата страна, което нормално се употребяват преференции.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР