Според първото по рода си изследване от външнополитическата служба на

...
Според първото по рода си изследване от външнополитическата служба на
Коментари Харесай

Информационните войни на Русия: Засечена мрежа от 1095 бота, манипулации с огромни темпове в Европа

Според първото по рода си проучване от външнополитическата работа на Европейски Съюз, Русия е главен източник за манипулиране на информация. До каква степен по този начин наречените осведомителни войни от страна на Русия работят сполучливо в България.

Според първото по рода си проучване на задграничното манипулиране на информация и вмешателството, направено от външнополитическата работа на Европейски Съюз от февруари тази година Русия е главен източник на манипулираните информация, целящи да бъде дискредитиран Европейският съюз. 

Има ли доказателства, че Русия организира дезинформационни акции, с цел да бъдат комплицирани хората посредством непрекъснато изменящи се разкази и версии за събитията? Истина ли е, че Русия организира координирани осведомителни " интервенции " в европейските страни?

През 2014 година Аро е от първите, които стартират да изследват съветската „ фабрика за тролове “

„ Този вид осведомителни войни съществуват главно от 2022 година и нахлуването на Русия в Украйна. Ако наблюдавате данните ще видите, че от този момент насам се случва едно голямо количество на информативен поток, който цели аудитория от към 165 милиона европейски жители и основава по наши данни към 16 милиарда гледания годишно. Така че приказваме за голяма акция, която се популяризира с големи темпове “, разяснява Стефан Дуген, изпълнителен шеф на Институра по киберсигурност в Швейцария.

„ Целта на тези осведомителни войни са проукраинско настроените жители на Европа. Чрез целенасочени акции се усилва мащаба на спора и не би трябвало да забравяме че 2024-а е година за избори в Европейския съюз и имайки подобен вид солидни дезинформационни действия няма по какъв начин да не се отрази рисковано на избора на жителите “, показва той.

Франция, началото на ноември 2023. На фона на напрегната конюнктура към спора Израел- Хамас, 10-и  квартал в Париж се разсънва с антисемитски графити - изрисувана със спрей синя Звезда на Давид по фасадите на голям брой здания. Снимки на тези здания се популяризират със светкавична скорост и голям мащаб и провокират яростни мнения.

„ Тези изображения се трансфораха в съществена тематика във Франция седмици наред, беше притеснително, тъй като голяма част от жителите започнаха да се питат в действителност ли е допустимо още веднъж да виждаме Давидовата звезда по прозорците, постройките, стените - новата остаряла форма на антисемитизъм “, разяснява Мая-Анаис Ятаген, френска журналистка.

По време на военни спорове, се употребяват остарели фрагменти, които провокират прочувствена реакция, сподели Руслан Трад

„ Изображенията, които сътвориха най-вече интернет трафик бяха същински, само че си личеше че са направени с предварителна режисура, това посочваха и следствията. Основните настоящи лица, които бяха открити са две двойки, които рисуват знаците и още някой, който снима в това време и незабавно ги разгласява онлайн “, разяснява още тя.

„ Така изображенията започнаха да се появяват на уеб сайтове,  които са открито свързани с Руската агитация - тази целенасоценост най-после звездите да попаднат онлайн, и да се разпорстранят по избран метод, е тънката характерна нишка в тук. Това не са редовно генерирани изображения, а същински хора, рисуващи графити по стената и целящи да доближат оптимално доста сметки “, показва още Ятаген.

Така френската работа за техническо и оперативно наблюдаване и предотвратяване против зловредна непозната цифрова интервенция е засякла мрежа от 1095 ботове, свързани с съветската пропагандна мрежа RNN. На този декор през юни тази година френският министър Катрин Колона заяви за разкрита акция за манипулиране на информацията.

„ Тази интервенция беше обвързвана със основаването на уеб уеб сайтове, които наподобяват по същия метод като същински публични уеб сайтове, по този начин наречените клонинги, само че историите, които бяха оповестени вътре нямаха нищо общо с действителността. Например какъв брой неприятно работят украинските бежанци на стопанската система, по какъв начин глобите към Русия вредят единствено на Европа “, показва Ятаген.

„ Тайният ключ на основателите на тези уеб страници беше основаването на нещо, което е доста близо до истинския - да вземем за пример отивате вместо в България.ком в Бъгария.ком. Пропускате писмен знак и попадате изцяло на различен уебсайт, който наподобява по същия метод, само че със безусловно друго наличие - тъй че вглеждайте се в дребните елементи. Едва тогава може да разпознаете подправените вести. Често те са или прекомерно положителни, или прекомерно смешни, или прекомерно налудничави, с цел да бъдат истина, с едно по–обстойно вглеждане може да се отбраните от пропагандата “, добавя още тя.

Всички проевропейски сили имаме обвързване да спрем този развой, прибавя той

Но доколко осведомителните войни от страна на Руся работят сполучливо в България взехме решение да попитаме проверяващия публицист, работил за съветската секция на Би Би Си - Андрей Захаров. През 2022 година Захаров бяга от Русия, тъй като поради работата си се трансформира в " персонален зложелател " на съветски хакери, закриляни от Федералната работа за сигурност (ФСБ) “.

„ Разбира се, че има най–различни осведомителни акции на Русия в Европа. Аз мога да приказвам единствено за тези, които са потвърдени - преди повече от 15 години се появи Russia Today като телевизия, която можеше да се разпростронява на всички места, което е обикновено тъй като Франция има такава телевизия, Англия има такава телевизия и това е обикновено, по-късно доста бързо обаче Russia Today мина към пропагандата “, показва Андрей Захаров.

„ Пропагандата не работи с изцяло фалшив нюз, тъй като фалшив нюз е нещо изцяло измислено, тук има подобен механизъм - 70 % неистина, 30 % истина. Тук е друго те пускат от една позиция, от друга, само че в никакъв случай няма цялостна неистина. Има най–различни сметки в обществените мрежи, които сигурно бяха свързани с „ Русия през днешния ден “ и това, които аз виждам в този момент, има „ Телеграм “, които са като дребна медия. В Русия има канали, които ги четат повече от милион хора, в Украйна - също, в Италия горе–дору известен, в Германия. Сега нистина виждаме, че има такива „ Телеграм “ канали в Европа на съветски език или на локални езици, има и на български език, аз знам най-малко три-четири канала “, разяснява още той.

„ Трябва ви призная, че не съм изцяло сигурен дали във връзка с България ние доближаваме до верните данни, с цел да направя дефинитивно умозаключение -  за него ще ми е нужно голяма база данни и несъмнено положителни знания в дадения език, с цел да установим действителен риск за популацията на избрана страна. Засега това, което можем да създадем, е да осигурим на жителите набор от доверени източници на информация, а също и принадлежности за отбрана от подправени вести “, показва Стефан Дуген.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР