Според партията технологията е била избрана по политически причини, а

...
Според партията технологията е била избрана по политически причини, а
Коментари Харесай

Възраждане: България трябва да скъса незабавно с Уестингхаус

Според партията технологията е била определена по политически аргументи, а сега се избира строител без никакъв пазарен принцип

В инфарктно гласоподаване, с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ беше признато скандално решение да се договаря с един-единствен претендент за градежа на 7 и 8 блок на АЕЦ “Козлодуй”. От партията напомнят, че цели пет компании бяха декларирали формален интерес - две американски, две китайски и корейската “Хюндай”, която в последна сметка беше оставена без конкуренция.

Рано сутринта Искра Михайлова, Коста Стоянов и Даниел Проданов организираха брифинг по тематиката и предизвестиха за последвалото скандално съгласно тях гласоподаване. Според народните представители процедурата е авансово опорочена, заобикаля Закона за публични поръчки и в последна сметка ще ощети България съществено.

Работна група към Министерство на енергетиката с присъединяване на Антон
Иванов(брат на Христо Иванов) е изготвила странни критерии за фирмите, като да вземем за пример съществуване на електронен автограф, настоящо положение и други чисто официални детайлности. Най-силно усещане обаче прави срокът, в който въпросните кандидат-строители е трябвало да реагират и да изпратят своите оферти - едвам девет работни дни.

Според " Възраждане " сходен период за задание в подобен стратегически бранш е безусловно абсурден и е гаранция за предрешена конкуренция. Една от китайските компании е отстранена по чисто официални критерии, макар че по изказани отзиви на специалисти точно тази компания има максимален потенциал за създаване на атомните блокове.
Следващата седмица ще бъде поискано чуване на енергийния министър във връзка с цялата процедура по желание на строител.

Според Възраждане, в по този начин създалата се обстановка, с цел да бъде предпазен националният интерес е нужно неотложно да бъде анулирано решението за създаване на нови мощности с технологията на Уестингхаус AP 1000 и от партията ще внесат проекторешение точно с тази цел.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР