Според ново проучване различните типове алкохолни напитки отключват различни емоции

...
Според ново проучване различните типове алкохолни напитки отключват различни емоции
Коментари Харесай

Бирата, виното и уискито отключват различни емоции – защо?


Според ново изследване другите видове алкохолни питиета отключват разнообразни страсти у консуматора. Твърдият алкохол да вземем за пример най-често предизвика експанзия , а аленото вино назад – чувство за успокоение и релакс.

Все още не е известно за какво напитки с обща съществена съставна част ( етанол ) отключват толкоз противоположни реакции. Според учените отговорът на този въпрос ще помогне да се изяснят и още няколко забавни фактора - за какво хората пият, за какво имат разнообразни желания към алкохола и на първо място – за какво развиват взаимозависимост към него.

Данните за въздействието на вида алкохол върху прочувственото положение са събрани след огромно мултинационално изследване измежду 30 хиляди души на възраст сред 18 и 34 години. Проследени са техните желания към обособените видове спиртни питиета и прочувствените им реакции по време на консумация. Тези реакции са разграничени в 2 категории – положителни (релаксация, прилив на сила, увереност) и отрицателни (умора, експанзия, безпокойство).

Установено е, че аленото вино е напитката с най-успокоителен резултат. При над 53% от участниците то предизвика чувство за успокоение и релаксация. Непосредствено след него се подрежда бирата , която също предизвика главно положителен прочувствен отклик след консумация. На последно място се подрежда уискито . Като най-предпочитан от твърдите алкохоли, той предизвика релакс и като цяло положителни страсти у едвам 20% от консумиращите го.

Уискито обаче е водач в друго направление. Това е видът алкохол, който най-често предизвика експанзия – у над 30% от консуматорите. За съпоставяне аленото вино предизвика такава реакция у едвам 3% от хората. За сметка на това обаче у над 60% от хората потреблението на уиски предизвика убеденост и чувство за съблазън и мачо лъчение. Именно тези чувства обаче постоянно може да доведат и до пристъпи на ненужна експанзия.

Свързани публикации.. Честите тостове могат да причинят тежко алкохолно опиване 0 Патологично алкохолно замайване - или по кое време се трансформира личността? 0 Защо от алкохол някои се напиват по-бързо от други? 1

Интересен факт, който експертите откриват, е, че у подвластните към алкохола хора потреблението му отключва неколкократно по-силни изяви на съответните чувства. Единствено изключение прави бирата – тя непроменяемо отключва единствено положителни реакции у консуматорите, без значение дали имат взаимозависимост към алкохола, или не.

По-задълбочен разбор на данните ще покаже за какво другите видове алкохол предизвикат толкоз разнообразни видове реакции, при изискване че главната им съставна част е една и съща. За момента се допуска, че повода за това се крие в различнaта скорост, с която етанолът попада в организма при консумация на разнообразни видове алкохол. Хората нормално пият твърдия алкохол по-бързо, а той има и най-висока спиртна централизация. Така стимулиращият резултат на етанола се демонстрира доста бързо, като мозъкът не разполага с време да потисне импулсивните реакции. Така следствията са най-отчетливи и най-вече отрицателни.

Предполагат се и спомагателни физиологични и психически аргументи за това да реагираме друго след консумация на друг алкохол. Те обаче занапред ще се обясняват. Докато не се получат по-конкретни данни, актуалните няма по какъв начин да се смятат за изцяло меродавни. Затова - наздраве. С алено вино.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР