Според ново проучване хората, които не си спят достатъчно дълго

...
Според ново проучване хората, които не си спят достатъчно дълго
Коментари Харесай

До какво води недоспиването?

Според ново изследване хората, които не си спят задоволително дълго или задоволително добре, могат да бъдат изключително податливи на положения, свързани с тревога, като посттравматично стресово разстройство или боязън. Изследването се появява в „ Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging “ и е оповестено от ДЕ24.

„ Това изследване ни дава нова визия за това по какъв начин лишаването от сън въздейства върху мозъчната функционалност, виновна за страха “, сподели доктор Камерън Картър, редактор на „ Биологична психиатрия: когнитивна неврология и невроизображение “.

Изследователите, водени от доктор Ан Жермен от Университета в Питсбърг и доктор Едуард Пейс-Шот от Медицинското учебно заведение в Харвард и Централната болница в Масачузетс, са проучили 150 здрави възрастни. Една трета от изследваните хора са спали обикновено, една трета е била лимитирана откъм сън и е спала единствено през първата половина на нощта, а една трета въобще не е спали. На сутринта всички субекти били подложени на събития, предизвикващи боязън.

„ Нашият екип употребява трифазен пробен модел за хващане и превъзмогване на страховити мемоари, до момента в който мозъкът им е сканиран благодарение на функционален ядрено-магнитен резонанс “, сподели доктор Пейс. Изображенията на мозъка, записани по време на дилемите, демонстрират интензивност в области на мозъка, свързани с прочувствената регулация. Но мозъчната интензивност изглеждала напълно друго при хора с нарушен сън, сподели доктор Пейс.

„ Открихме, че измежду трите групи тези, които са спали единствено половината нощ, демонстрират най-голяма интензивност в области на мозъка, свързани със страха, и минимум интензивност в области, свързани с управление на страстите. Изненадващо, хората, които не са спали въобще, не са имали интензивност на мозъка в области, свързани със страха, по време на опита. 12 часа по-късно мозъчната им интензивност изглеждала по-подобна на естествения сън, което демонстрира, че ограничавания сън може да е по-лош от никакъв. "

Изследователите считат, че спането единствено през половината нощ води до загуба на етапа от съня с бързи придвижвания на очите (REM), което е потвърдено, че е значимо за паметта и нормално се случва към края на естествения интервал на сън. Д-р Картър сподели, че проучването „ употребява неинвазивно обрисуване на мозъка, с цел да ни даде нов взор към това по какъв начин лишаването от сън нарушава естествените механизми на изгубване на страха и евентуално усилва податливостта към посттравматични признаци на стрес “.

„ Медицинските служащи и бойците постоянно са с стеснен или пресечен сън, вместо да го пропущат за цяла нощ “, означи от своя страна доктор Пейс.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР