Според неотдавнашен доклад на Световния съвет по златото през първата

...
Според неотдавнашен доклад на Световния съвет по златото през първата
Коментари Харесай

Прогноза за златото: Банките изкупуват огромни количества, цената може да се изстреля през 2024 г.

Според скорошен отчет на Световния съвет по златото през първата половина на 2023 година централните банки по света са придобили 387 метрични тона злато на стойност почти $22.6 милиарда.

Макар че се чакат данни за втората половина на 2023 година, се допуска, че Централните банки ще поддържат сходен ритъм на струпване на злато през цялата година.

Нещо повече, прогнозите сочат, че Централните банки ще продължат да купуват злато и през 2024 година, водени най-вече от геополитическата неустановеност, а не от зависимостта от щатския $. В изискванията на угриженост по отношение на зашеметяващия дълг от $34 трилиона Централните банки диверсифицират запасите си надалеч от $.

Златото от ден на ден се преглежда като благонадежден хедж против световната неустойчивост, изключително в изискванията на спорове като войната сред Русия и Украйна и напрежението в района на Червено море. Вследствие на това централните банки се трансфораха в значими участници на пазара на злато, което докара до рекордни цени.

Очакванията за 2024 година сочат устойчива възходяща траектория на цените на златото, която евентуално може да доближи нови върхове. Според настоящите оценки XAU/USD се намира на равнище към $2,025, като прогнозите сочат допустимо повишаване до $2,200 = до края на годината. Това устойчиво търсене от страна на централните банки служи за подсилване на цените на златото, като обезпечава непоклатимост в изискванията на неустановеност на пазара.

Световният съвет по златото чака през 2024 година да продължат чистите покупки от страна на централните банки, което подхожда на трендовете, следени след международната финансова рецесия.

В резюме, доминират оптимистичните прогнози за цените на златото, подкрепени от засиления интерес както от страна на вложителите в първични материали, по този начин и от купувачите на дребно и централните банки.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР