Според направени неотдавна проучвания сред страните членки на ЕС, на

...
Според направени неотдавна проучвания сред страните членки на ЕС, на
Коментари Харесай

Ще се изненадате! Ето кои са любимите риби на българите

Според направени наскоро изследвания измежду страните членки на Европейски Съюз, на човек се пада по към 14 кг годишно употребявана риба. За съпоставяне приблизително статистическият българин употребява малко над 4 кг риба годишно. А с изключение на реки даже си имаме и море.

Вероятно точно в тази връзка сме и на второ място по периодичност на сърдечно-съдови болести в Европейски Съюз, защото съдържащите се в рибата Омега-3 мастни киселини заздравяват сърцето и се грижат за здравето ни.

И в хода на тези мисли несъмнено е забавно да се разбере, откакто не сме огромни почитатели на рибите и на морските блага, каква тъкмо морска храна избираме. И точно тук идва изненадата.

Мнозина смятат, че цацата е измежду обичаните риби на българите, съпроводена с халба изстудена бира. И никой не е не запомнил паметните реплики от българския филм Кит от 1970 година:

- Риба, но цаца...

- Цаца, но риба.

 калмари

Всъщност се оказва, че въпреки и да не сме богати, държим на качеството. Според статистиката през първото десетилетие на този век българите, почиващи на родното море, натъртват на калмарите. Не че не похапват и попчета, сафрид и цаца, само че по-екзотичните риби и морски блага са по-харесвани.

Според същата статистика на второ място по консумация на морски артикули се оказват октоподите. Тук е мястото, на което би трябвало да се посочи, че изследването е правено измежду плажуващи българи, когато по този начин или другояче множеството хора употребяват риба и морски блага.

 Октопод

Освен това става въпрос за питане измежду клиенти. Т. е. - не може да става въпрос за някаква публична статистика, тъй като не е изчислено действително каква риба се употребява най-често от българите. А и на всички е ясно, че калмари и октоподи не се продават във всяко българско капанче.

Според споделеното мнение на сънародниците ни на трето място по желания към този момент попадат по-познатите ни риби като скумрия, попчета, сафрид, карагьоз, паламуд, барбуня. Мнозина обичат и заргана. Само към 20 на 100 отдават желанията си към мидите, което се дължи на обстоятелството, че в доста от случаите те просто не са почистени добре.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР