Според Meta, това е изходът от новия закон, който задължава

...
Според Meta, това е изходът от новия закон, който задължава
Коментари Харесай

Facebook и Instagram прекратяват достъпа до новини за потребителите в Канада

Според Meta, това е изходът от новия закон, който задължава платформите ѝ да споделят приходите си с новинарските организации и организации

Емил Василев преди 4 минути 13 Сподели

Най-четени

IT НовиниЕмил Василев - 19:08 | 19.06.2023

Еврокомисарят Тиери Бретон желае всички страни членки да забранят на Huawei и ZTE да доставят 5G съоръжение в Европейски Съюз

IT НовиниДаниел Десподов - 8:31 | 23.06.2023

В Тихия океан стартира търсенето на междузвезден обект, който може да е с неестествен генезис

АвтомобилиЕмил Василев - 17:35 | 20.06.2023

Нова китайска батерия за електрически автомобили съдържа 3 пъти повече сила от 4680 на Tesla

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Потребителите в Канада към този момент няма да имат достъп до новинарско наличие посредством платформите Фейсбук и Instagram, заяви през вчерашния ден компанията майка зад платформите Meta. Заедно с Гугъл компанията тества стеснен достъп на потребителите до вести заради опасения от иден закон, оповестява BBC.

Ходът на софтуерните колоси е дежавю от 2021 година, когато потребителите в Австралия не можеха да гледат или споделят новинарско наличие във Фейсбук. Тогава Австралия вкара нов закон, който изискваше от софтуерните компании да споделят приходите си с издателите на новинарско наличие.

След това Фейсбук отстъпи, откакто законът беше изменен, с цел да се даде на платформата повече време за договаряне на изискванията с издателите.

Вчера канадският Сенат одобри „ Закона за онлайн новините “, който задължава компании като Meta и Гугъл да договарят търговски покупко-продажби и да споделят приходите си с новинарските организации и организации, които основават такова наличие. Законодателите в Канада изключиха по-нататъшни промени в закона, а Meta реагира с изцяло унищожаване на наличието.

Какво мислят софтуерните колоси?

Meta реагира на закона, като го назова „ фундаментално неправилен “ и съобщи, че той „ подценява действителностите, свързани с действието на платформите ѝ “. Аргументът на Meta е, че законодателството я принуждава да заплаща за линкове към наличие, което не разгласява, нито пък е повода потребителите да влизат в платформите ѝ.

През май изпълнителен шеф на Гугъл е декларирал пред сенатската комисия, че ще обмисли сходно деяние, в случай че законът влезе в действие, а в настоящия си тип е той „ неупотребим “.

От Гугъл също по този начин обявиха, че са дали премислени оферти, които биха подобрили законопроекта и биха му помогнали да направи обилни вложения в канадската новинарска екосистема, само че предложенията на компанията са останали без внимание.

Канадското държавно управление твърди, че новият закон „ покачва справедливостта на пазара на онлайн вести “ и обезпечава „ обективна отплата “ на новинарските организации, които са изгубили приходите си от реклама след навлизането на софтуерните колоси.

Модел за подражателство за останалата част от света

Законодателството ще влезе в действие, откакто получи кралското единодушие на генерал-губернатора, което е чиста условност. Тъй като е малко евентуално канадското държавно управление да внесе промени в закона, евентуално платформите ще би трябвало да се съобразят с него и ще се сблъскат с гнева на клиентите си за унищожаване на достъпа до вести.

Експертите са на мнение, че използването на закона през идващите дни ще го трансформира в модел за приемане на сходни закони на по-големи пазари като Бразилия, Обединеното кралство и Съединени американски щати. Щатът Калифорния към този момент обмисля сходно предложение.

Още през 2021 година, когато законът беше признат, Фейсбук смъкна и страниците на лечебни заведения и служби за незабавна помощ. Макар, че това се приписваше на техническа неточност, информатори твърдяха, че компанията го е употребила като тактичност за водене на договаряния, заяви The Washington Post. Meta даде обещание да бъде деликатна при премахването на наличие в Канада по този мотив.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР