Според легендата кафето идва в Европа през 1615 година благодарение

...
Според легендата кафето идва в Европа през 1615 година благодарение
Коментари Харесай

Видове кафе спрямо начина им на приготвяне

Според легендата кафето идва в Европа през 1615 година с помощта на венецианските търговци, които поддържат дейни връзки с Близкия изток. Днес всеки трети човек по света едва ли може да стартира деня си, без да е отпил от ароматната горчива течност. Съвсем разумно, дългата история на кафето е причина и за развиването на най-различни техники за подготвяне. Ето кои са най-разпространените от тях.

Еспресо

Несъмнено това е една от най-разпространените кофеинови питиета. Създаването на чаша еспресо е развой, който изисква усърдие и внимание към детайла. Най-често публикуваният тип кафе, подобаващ за еспресо, е вид Робуста. За приготвянето на качествено еспресо кафе са нужни най-често сред 7 и 8 гр. смляно кафе. След като поставите кафето в кафе машината си, неговото подготвяне не би трябвало да отнеме повече от 25 до 30 секунди.

 Еспресо

Богатият мрачно кафяв крем, именуван каймак или пяна, на повърхността на чашата кафе, е най-хубавият индикатор за вярно свареното качествено еспресо. На базата на еспресото са измислени и доста производни смесени питиета като капучино и лате макиато.

Шварц

Ако при еспресото кафето се получава основно посредством малко количество пара и топла вода, която минава през натъпканото тънко смляно кафе, то при шварц кафето не е по този начин. За приготвянето му най-често се употребяват капкова кафе машина или такава с филтър. Процесът на приготвянето му лишава повече време, защото при шварц кафето врящата вода минава през по-едро смляно кафе за по-дълго време и бива прецедена през филтъра в кафе машината.

 Шварц кафе

Турско кафе

Това е един от най-старите способи за подготвяне на кафе, като най-популярен е в арабските страни, Турция и на Балканите. Водата и кафето се смесват в кафениче, по избор се прибавя захар (за обичайното турско кафе захарта е задължителна) и сместа се оставя да заври, след което незабавно се подвига.

 Турско кафе

Разтворимо кафе

Хубавото на разтворимото кафе е, че сте подготвени с обичаната си напитка за секунди. Но имайки поради обстоятелството, че инстантните миксове на практика не са кафе, а кафеен дестилат, който е бил обработен и изсушен, тези питиета не могат да Ви дадат същинския усет и кофеиновото наличие на кафето на зърна.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР