Според конституцията на Република Северна Македония етническото присъствие бива автоматично

...
Според конституцията на Република Северна Македония етническото присъствие бива автоматично
Коментари Харесай

Димитър Атанасов: Българите нямат нужда от вписване в конституцията на РСМ

Според конституцията на Република Северна Македония етническото наличие бива автоматизирано обърнато в политическо посланичество и размери политически права. Това значи, че в случай че бъдат вписани тези няколко хиляди индивида съгласно последното броене, които се разпознават като българи, те автоматизирано ще получат политическо посланичество, което води до институционална власт. От тази институционална власт имат изгода няколко десетки българи, които са надълбоко свързани с една партийна централа в България на ул. „ Пиротска “ 5.

Това съобщи в студиото на „ Добро утро, Европа “ историкът Димитър Атанасов.

Според него българите в Република Северна Македония (РСМ) нямат потребност от вписването им в конституцията на страната, а от тъждество пред закона.

Плоскостта на гражданските права е функциониращата. Какво в случай че ги впишем в устава, а оттова нататък третирането им продължи да бъде като второкласен хора?

По думите на Атанасов от страна на Скопие са стартирани избрани дейности, само че те въпреки всичко не са задоволителни.

„ Видяхме, че беше направена следващата първа копка сред Куманово и Гюешево, това е една позитивна стъпка. В РСМ към този момент се строи скоростен път, който може да стане и автомагистрала в един миг, свързващ Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Деве хълм “ и Скопие. Това би било напълно в интерес на двете страни, тъй като както виждаме – където има автомагистрала, където връзката бъде засилена, споровете в един миг стартират да стихват, т.е. когато икономическият фактор се намеси положително “, разяснява историкът.

Той означи, че сега чешкото председателство на Европейски Съюз е поело самодейност за улеснението на контакта сред България и РСМ по отношение на историческия роман.

„ Там също има някакъв прогрес, само че единствено РСМ ли има потребност от смяна на учебниците си по история? Нашите навични изказвания одобряваме като даденост, таман тъй като ние сме родени и възпитани с тях и те са част от един информативен фонд, в чието основаване ние не сме съучаствали по никакъв начин. Ако погледнем обаче в дълбочина, една огромна част от българския роман за Македония е зависещ на ненаучни стандарти. Той е обвързван с една агитация от края на XIX и първата половина на XX век, съгласно която Македония би трябвало да бъде разпарчатосана сред избрани балкански страни, измежду които България се привижда като съществена “, счита Атанасов.

На първо място би трябвало да се стремим не да гледаме дали РСМ извършва някакви условия, а дали българският политически и научен хайлайф подкрепят българската страна да застане на една много по-адекватна от позиция на актуалната просвета позиция, говорейки за историята. Нека не се лъжем, ние нямаме средства да влияем на протичащото се в Скопие, само че в София – и още по какъв начин.

Атанасов акцентира, че министър председателят на РСМ Димитър Ковачевски се е разграничил от откриването на клуба в Благоевград с името на поета Никола Вапцаров.

„ Разбира се, че беше провокация и тук няма две отзиви “, уточни историкът.

Той е на мнение, че партия ВМРО-БНД у нас се храни от спора, както и ВМРО-ДПМНЕ в РСМ. Според Атанасов комисията по исторически и просветителни въпроси сред България и РСМ е била дадена на концесия на „ Пиротска “ 5. По неговите думи зам.-председател на комисията е „ лице на практика с имиджа на партиен агитатор “.

Историкът е на мнение, че евроинтегративният развой на РСМ ще помогне процеса на интеграция, който е дълъг и в неговата рамка България би могла да сложи условия и да дава отговор на такива.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР