Според Казуо Ишигуро, има тре сфери в науката, които ще

...
Според Казуо Ишигуро, има тре сфери в науката, които ще
Коментари Харесай

Казуо Ишигуро: Скоро ще можем да създаваме хора, които превъзхождат останалите хора

Според Казуо Ишигуро, има тре сфери в науката, които ще трансформират метода, по който живеем и взаимодействаме с другите през идващите няколко десетилетия: генното инженерство, роботиката и изкуственият разсъдък (ИИ).

Ишигуро е един от най-четените писатели в наши дни. Той е създател на „ Никога не ме оставяй “ (Never Let Me Go), антиутопия за бъдеще, в което хората са клонирани за донорство на органи. Възможността за фундаментална смяна на живота в бъдеще време, провокирана от напредъка на науката обаче, може да се окаже освен това от артикул на въображението на писателя.

Той показва метода  CRISPR като образец. Откритието на този инструмент за моделиране на гените дава опция на учените да трансформират генома, проправяйки пътя за невиждани приложения в медицината. Дори към днешна дата към този момент могат да се заменят сбъркани гени с работещи, което е голямо достижение единствено по себе си. Колкото повече научаваме въз основата на тази нова технология, толкоз по-възможно става модифицирането и подобряването на функционални гени за основаване на интелектуално и физически по – развити хора.

Все повече се движим в посока на действителността от кино лентата Гатака (Gattaca), в който обществото е разграничено на две съсловия. Едната му половина се състои от хора с генетични модификации, които са по – здрави, по – умни, по – мощни – така наречен дизайнерски бебета. Другата половина се състои от хора, чийто генетичен материал е оставен на случайността, немодифициран и се намира доста по-ниско в биологичната подчиненост.

Ишигуро има вяра, че ние неумишлено се движим таман в посоката на това антиутопично бъдеще, тъй като светът занапред би трябвало да отдаде на науката и технологиите повече от просто периферно внимание . Естествено, ние се радваме на заглавията, отдаваме заслуженото на всяко следващо достижение, само че не се ангажираме в смислени диалози за посоката, в която ни водят тези достижения, нито за въздействието, което ще имат върху живота ни.

Развитието в роботиката и ИИ да вземем за пример значи, че голяма част от интелектуалния капитал ще се трансферира към това, което назоваваме „ господарите на вселената от Силициевата котловина “ – към този момент няма да е „ под опеката “ на университети и държавни лаборатории. Липсата на регулации във връзка с това динамично развиване също е мотив за паника. И несъмнено, дебатът за етичните основи на генните модификации, като метода  CRISPR.

Разсъжденията на писателя за бъдещето са свързани с откриването на нова математическа изложба в Научния Музей в Лондон. В изложбата е включен и бащата на създателя, океанографът Шизуо Ишигуро, основал машина, която може да предсказва крайбрежни стихии.

Писателят се надява, че изложби като това ще провокират повече полемики за траекторията, в която се движат научните изобретения и опити и ще разсънят по-дълбок публичен интерес. Тези пробиви, счита той, имат действително влияние, което си заслужава да бъде дискутирано на по-широка основа.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР