Според евродепутатите множество проучвания не са успели да достигнат до

...
Според евродепутатите множество проучвания не са успели да достигнат до
Коментари Харесай

ЕП поиска оценка на смяната между зимно и лятно часово време

Според евродепутатите голям брой изследвания не са съумели да доближат до финален резултат, само че въпреки това, има индикации за отрицателни последствия за човешкото здраве.

Членовете на Европарламента приканиха Европейската комисия да направи задълбочена оценка на Директивата на Екологичен потенциал и Съвета по отношение на разпореждания за лятното часово време и в случай че е нужно, да изготви предложение за проверка.

Смяната на стрелките на часовника в границите на Европейския съюз се ръководи от инструкция на Европарламента и Съвета на Европейски Съюз. Текстът планува във всяка страна членка на Европейски Съюз интервалът на лятното часово време да стартира в 1.00 ч. по Гринуич в последната неделя от март и да приключва в 1.00 ч. по Гринуич в последната неделя от октомври.

Основна причина за въвеждането на промяната сред лятно и зимно часово време е пестенето на сила.

Дебатите в Европарламента са в отговор на цивилен начинания и петиции на жители, които изричат терзания по отношение на последствията за здравето от промяната на времето. Комисиятата по превоза на Екологичен потенциал към този момент прикани Еврокомисията да отстрани промяната.

Според съперниците на промяната на времето кражба от съня и здравето на хората води до понижена продуктивност и по този начин до загуби на бизнеса и не на последно място – тази мярка към този момент не е нужна във времето, в което живеем.

Биологичният ни часовник е доста прецизен и едно силово разбъркване на стрелките му не се отразява добре, споделят специалистите. Смените въздействат съществено на качеството на съня, а утежняването му е фактор за развиване на депресии.

През последните години редица страни се отхвърлят от потреблението на лятното часово време. Сред тях са Казахстан (2004), Ирак (2007), Грузия (2010), Армения (2011), Русия, елементи от Украйна (областите Донецк, Луганск и Крим) и Египет (2014), Азербайджан (2015).

Други страни пък се отхвърлят от зимното часово време и остават за непрекъснато на лятното, това са Беларус (2011), Турция и Севернокипърската турска република (2016).

Независимо какво ще реши Европа, България е свободна да отстрани местенето на стрелките на часовника по лична самодейност, когато реши. Необходимо е единствено решение на Министерския съвет.

"За " и "против " промяната на времето >>>


Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР