Според експертите от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика

...
Според експертите от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика
Коментари Харесай

Нямало риск от радиоактивно облъчване у нас вследствие на горските пожари в района на Чернобил

Според специалистите от Института за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика на Българската академия на науките въз основата на данните от съществуващата мониторингова система на института няма повишение на радиоактивния декор в страната в последните седмици, няма риск за популацията на България и не се постанова предприемане на радиационно-защитни ограничения. Това оповестиха от пресцентъра на Българска академия на науките.

Припомняме, че на 4 април тази година породи пожар в зоната с стеснен достъп към АЕЦ "Чернобил ". Обхванал е повърхност от над 100 хектара гори и тревисти местности в така наречен Чернобилски радиационно-екологичен биосферен резерват, като за това е спомогнала климатичната конюнктура - доста суха и безснежна зима и мощни ветрове при започване на април. За разликата от предходните години в този момент пожарът е достигнал в непосредствена непосредственост до площадката на АЕЦ "Чернобил " и намиращото се покрай нея вместилище за високоактивни радиоактивни боклуци от нуклеарните уреди в Украйна. Сам по себе си този факт също не трябва да всява боязън у хората, тъй като даже огънят да навлезе на самата площадка би трябвало да се знае, че всички уреди на нейна територия, в които има радиоактивни субстанции, са от негорими материали - железни и железобетонни структури. Въпросното вместилище е построено в сходство с всички модерни правила за сигурност.

Във връзка със известия в медиите за зародилия пожар в региона на АЕЦ "Чернобил " и последвалото безпокойствие в част от хората, следва да се има поради, че в България се прави непрестанен мониторинг на гама-фона от пет ведомства:

Изпълнителна организация по околна среда към Министерство на околната среда и водите поддържа Националната автоматизирана система за непрестанен надзор на гама-фона (BULRaMo система).
В Националния център по радиобиология и радиационна отбрана към Министерството на здравеопазването се прави премерване на гама-фон в една точка.
Главна дирекция "Гражданска отбрана " към Министерство на вътрешните работи получава данни от измерването на гама-фона от 335 поста, ситуирани в общински администрации и от 28 поста, ситуирани в регионални администрации.
АЕЦ "Козлодуй " мери гама-фона посредством Автоматизираната осведомителна система за външен радиационен надзор, която е обединена с BULRaMo системата и посредством Автоматизираната осведомителна система за радиационен мониторинг "Катрин ".
Институтът за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика към Българска академия на науките (ИЯИЯЕ – БАН) прави измервания на връх Мусала и в 7 точки на територията на института и изследователския реактор ИРТ-2000 в Научен комплекс-2 в София.

При направена информация за положението на радиационния гама-фон за София (шест детектора, позиционирани в разнообразни точки на Изследователски реактор на ИЯИЯЕ – БАН) за интервала сред 1 и 15 април е открито, че среднодневните стойности варират от 0,11 до 0,13 µSv/h.

Среднодневните стойности на радиационния гама-фон за връх Мусала варират през същия интервал от 0,14 до 0,16 µSv/h.

За територията на Република България естествения радиационен гама-фон е в границите от 0,06 до 0,40 µSv/h, т.е. измерванията са в рамките на нормата.

За записаните количествата на 137Cs ще може да се съди откакто измерим образците от системата за ранно обявяване на трансграничен транспорт на радиоактивни субстанции, работеща непрекъснато Базовата екологична обсерватория – Мусала, прецизират от Института за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика. На надморска височина от към 3000 метра бързите въздушни преноси са явен знак за трансграничния транспорт на радиоактивни субстанции. Ето за какво данните, измерени на връх Мусала, са извънредно значими оценка на радиоактивната конюнктура освен в България, само че и за цяла Югоизточна Европа.

На съображение на настоящите измервания може да се направи извода, че няма риск за популацията на България и не се постанова предприемане на радиационно-защитни ограничения, оповестяват от Института за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР