Според доклад на Европейската агенция за околната среда, през 2019

...
Според доклад на Европейската агенция за околната среда, през 2019
Коментари Харесай

Новите коли: Още по-вредни за природата

Според отчет на Европейската организация за околната среда, през 2019 година междинните равнища на излъчванията от въглероден двуокис при новите леки и лекотоварни коли в Европейския съюз (заедно с Исландия, Норвегия и Великобритания) остават под сериозните прагове. И изцяло покриват задачите, заложени от общността, пишат от Automedia.

Но без значение че са по-ниски, междинните СО2 излъчвания на записаните нови леки коли нарастват за трета поредна година.

Това усложнява предизвикването пред производителите, които, през 2020, трябваше да посрещнат много по-строги и тежки ограничавания - границата падна от 130 на 95 гр/км. Скоро Европейската комисия ще показа на автопроизводителите краткотрайните изчисления на междинните излъчвания СО2 за 2020, с цел да се види дали задачите са били реализирани.

Числата приказват сами по себе си: междинните излъчвания въглероден двуокис, измерени в лабораторни условия, при новите коли, регистрирани в Европейски Съюз, Исландия, Норвегия и Англия, през 2019 година са били 122 грама на километър. Това е под границата от 130 гр/км за годината, само че се оказва, че равнищата са се повишили с 1,6 грама СО2 за километър, спрямо 2018 година.

Средните излъчвания на въглероден двуокис при лекотоварните коли, регистрирани в Европа през 2019 година са били 158 гр/км, като остават на непроменени равнища по отношение на 2018 година и са под границата от 175 гр/км, заложена за 2019.

Но на какво се дължи това нарастване при колите? Причината, съгласно експерти, се корени в две съществени пазарни трендове. Първата се отнася към горивните системи - колите с бензинови мотори надминаха по продажба дизеловите, а се знае, че те емитират повече въглероден двуокис.

Втората наклонност, още веднъж е обвързвана с бензиновите мотори, само че и с мястото им под капака на кросоувър и SUV-модели, които са по-големи и по-тежки от леките коли и по този метод замърсяват повече. Пазарният дял на сходни коли е повишен от 35 на 38 %.

Междувременно, новите регистрации на електрически и плъг-ин хибридни леки коли са траяли да нарастват през 2019 година, само че не задоволително - от 2 на 3,5%. Което е прекомерно малко. При лекотоварните също има растеж, който въпреки и по-добър, още веднъж не е задоволителен - от 0,8 на 1,4%.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР