Според данни на анализаторите от IHS Markit, през 2017 г.

...
Според данни на анализаторите от IHS Markit, през 2017 г.
Коментари Харесай

Рекордният ръст през 2017 г. позволи на Samsung да оглави пазара на чиповете

Според данни на анализаторите от IHS Markit, през 2017 година международният пазар на полупроводници сподели най-високи темпове на напредък за последните 14 години. Глобалните доходи от продажбите на чипове са се нараснали с 21,7%, до над 429 милиарда $.

2017 година беше белязана със промяна на водача на полупроводниковата промишленост. Вместо Intel, класацията на най-големите чипмейкъри по размер на приходите оглави компанията Samsung, която през миналата година е нараснала продажбите на чипове с 53,6%, до 62,03 милиарда $, което е рекорден резултат за цялата история на компанията.

Корпорацията Intel се придвижи на второ място с резултат от 61,4 милиарда $. През 2017 година, приходите на Intel от полупроводниковата промишленост са нарастнали с 11,7%. В третият по величина чипмейкър се трансформира компанията SK Hynix, чийто поръчки са нарастнали до 26,6 милиарда $. В процентно изражение, приносът на тройката водачи в общия размер на продажбите на полупроводници се прави оценка от специалистите надлежно на 14,5%, 14,3% и 6,2%.

„2017-та се трансформира в запаметяваща се година за полупроводниковата промишленост. Освен рекордния растеж, Intel, оглавяваща пазара в продължение на 25 години, отстъпи на Samsung купата водещ международен производител на чипове“ – разяснява данните анализатора от IHS Markit Шон Тивънс.

Сред 20-те огромни чипмейкъри, най-високи темпове на напредък през 2017 година са показали SK Hynix и Micron, чийто полупроводникови продажби са се нараснали надлежно с 81,2% и 79,7%, спрямо 2016 година. Впечатляващият напредък способства за повишението на цените на чиповете памет и по-високото търсене измежду тях, добавя специалистът.

Също по този начин изследването демонстрира, че купата максимален безфабричен чипмейкър е непокътната за компанията Qualcomm. Във вторият по величина състезател в сегмента fabless се трансформира Nvidia, чийто доходи през 2017-та са се нараснали на 42.3%. В листата с топ 10, тези компании се намират на шеста и десета позиция с доходи от 16,9 и 8,6 милиарда $, което подхожда на пазарен дял от 3,9% и 2%.

Също по този начин, в отчета се загатва и полупроводниковата компания MLS, която въпреки и да не влиза в първата десетка, тя е постигнала максимален прогрес измежду чипмейкърите, избутвайки в класацията IHS от 20 на 15-то място.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР