Според БНБ инфлацията в страната ще се ускори тази година

...
Според БНБ инфлацията в страната ще се ускори тази година
Коментари Харесай

БНБ понижи прогнозата си за икономическия растеж през 2018 г.

Според Българска народна банка инфлацията в страната ще се форсира тази година вследствие на външни фактори, като повишаването на петрола на интернационалните пазари.

© Надежда Чипева Още по тематиката
Забавянето на френската стопанска система основава нова пречка за промените на Макрон

Изпълнението на политическата стратегия на президента се затруднява заради по-слабия напредък
27 авг 2018
Растеж по инерция

Българската стопанска система забавя темпа си до 3.4%, а в данните за тримесечието светнаха сигнални лампички
17 авг 2018
Финансовата стихия на Турция

Турция е пред финансов колапс. Сривът на лирата до рекордно дъно разсъни страхове, че това може да е предвестител на нова рецесия на разрастващите се пазари
17 авг 2018
Европейската стопанска система пораства по-бавно, само че по-добре от предстоящото

Брутният вътрешен артикул е повишен на годишна и месечна база надлежно с 2.2% и 0.4%
14 авг 2018
Бюджетният остатък доближава 2 милиарда лева към края на юли

Въпреки че са планувани на недостиг, евентуално и през тази година държавните финанси няма да излязат на минус
1 авг 2018 Централната банка ревизира надолу упованията си за българската стопанска система през 2018 година Докато през декември специалистите заложиха на напредък на брутния вътрешен артикул от 4.2%, в този момент настройките са за 3.9%, главно поради по-висок от упования импорт. Двигатели на стопанската система са вложенията в страната и потреблението на семействата, което ще се отрази и на покупките на непознати артикули. Очакванията са износът да форсира темпа си на напредък, само че по-умерено по отношение на вноса, вследствие на което негативният принос на чистия износ ще се усили спрямо предходната година. Същевременно нарастването на цените в страната ще се форсира. Това излиза наяве от последната макроикономическа прогноза на Българска народна банка, оповестена предходната седмица.

През идващите две години икономическият напредък ще се резервира към 4% съгласно оценките на банката, като вътрешното търсене ще остане главната движеща мощ. В по-дългосрочен проект обаче има няколко провокации, измежду които демографията в страната - застаряването и спадът на популацията се чака да забавят частното ползване.

Основните мотори са вътрешни

Според прогнозата на Българска народна банка икономическият напредък в България ще се форсира до 3.9% през 2018 година след регистрирания ритъм от 3.6% предходната година. Двата огромни мотора са потреблението на семействата и вложенията. Принос към растежа на потреблението има пазарът на труда - повече хора се включват и намират работа, безработицата понижава, а заетостта се усилва, показват специалистите в отчета си.

В същото време обаче в последните данни за пазара на труда, оповестени от Национален статистически институт след прогнозата на Българска народна банка, светват сигнални лампички. Статистиката демонстрира усъвършенстване, само че не тъй като в стопанската система като цяло се разкриват нови работни места, а поради намаляващ брой на стопански дейното население в страната. Според икономисти пикът при икономическата интензивност на популацията е доближат и към този момент няма доста запаси за включване на нови хора на пазара на труда.

Сигналите във връзка с вложенията са окуражаващи. Българска народна банка показва позитивните настройки на компаниите, мощното търсене на артикули и услуги и високото натоварване на индустриалните мощности като причина да се чакат по-високи частни вложения тази година. Капиталовложенията от страна на страната също ще нарастват до 2020 година вследствие на усвояването на европейски средства.

Несигурната външна търговия

Положителните трендове на пазара на труда водят до нараснала покупателна дарба на семействата, което е очевидно и в растежа на вносните артикули. Търсенето на български артикули и услуги в чужбина също ще се покачва, само че по-умерено - до момента в който при износа на услуги се чака ускоряване, при стоките настройките са за закъснение на растежа. Причината е плануваният по-нисък напредък в страните от Европейски Съюз, които съставляват две трети от пазара на българския експорт.

Този сюжет обаче не включва евентуалното ескалиране на комерсиалните спорове по света след въведените при започване на юни външнотърговски ограничения от страна на Съединени американски щати, означават специалистите. Това е и един от рисковете пред прогнозата за стопанската система - несигурността, обвързвана с комерсиалната политика на Съединени американски щати. Друг фактор е опасността за растежа на " някои значими за България търговски сътрудници ", като тук евентуално се засяга Турция, която е най-големият пазар за български артикули измежду страните отвън Европейски Съюз.

Очаквайте инфлация

Нагласите за потребителските цени са за покачване и ускоряване на темпа на напредък тази година вследствие на външни фактори, като повишаването на петрола на интернационалните пазари. По отношение на черното злато обаче от банката залагат на стабилизиране на цените през идващите две години поради предстоящо нарастване на предлагането.

Базисната инфлация, която изключва енергийните артикули и храните, също гладко ще се покачва, главно поради цените на услугите. Българска народна банка ревизира нагоре упованията си за инфлацията в страната с 0.7 прочие п. до 2.6% през 2018 година съгласно европейския Хармонизиран показател на потребителските цени (ХИПЦ). Българският индикатор за инфлацията обаче (ИПЦ) евентуално ще надвиши това равнище, защото тежестта на енергийните артикули и храните е по-голяма.

От банката обаче означават, че прогнозата е направена преди оповестеното от КЕВР решение за покачване на цените на газоснабдяването, електро- и топлоенергията. Това значи, че инфлацията може да надвиши сегашните оценки.

Лихвите се резервират

Нагласите на банката във връзка с кредитната интензивност са тя да се ускорява тази година, главно поради заемите за семейства. През 2019 и 2020 пък бизнес заемите ще ги задминат вследствие на изплащането на заеми по програмата за саниране. Лихвите по заемите в България следват европейските, като тук упованията на Българска народна банка са ниските равнища да се запазят тази година, а през 2019 и 2020 година леко да се покачат.Външните опасности пред стопанската система

По отношение на външната среда, риск съставляват цените на петрола. Българска народна банка предвиждат стабилизиране на цените през 2019-2020 година, само че в случай че предстоящото предложение на суровината е под търсенето или се утежни геополитическата среда в света, цените ще се покачат, което ще форсира инфлацията и в България. Търговската политика на Съединени американски щати също внася забележителна доза неустановеност за международната търговия, като резултатът в страната ще бъде усетен при положение, че бъдат наранени страните от Европейски Съюз. Предизвикателство пред българския износ е и отдръпването на Англия от съюза.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР