Според Андон Балтаков генералният директор е гарант за свободата и

...
Според Андон Балтаков генералният директор е гарант за свободата и
Коментари Харесай

Мениджър с опит в CNN и Associated Press поема управлението на БНР

Според Андон Балтаков генералният шеф е поръчител за свободата и независимостта в публичната медиа

© Надежда Чипева Съветът за електронни медии (СЕМ) избра в сряда новия общоприет шеф на БНР. Той се споделя Андон Балтаков и кандидатурата му бе подкрепена от четирима от петимата членове на медийния регулатор - Бетина Жотева (от квотата на президента Росен Плевнелиев), Галина Георгиева (от парламентарната квота на ГЕРБ), ръководителят на Съвет за електронни медии София Владимирова (от парламентарната квота на ГЕРБ), Евелина Димитрова (от квотата на президента Румен Радев). Въздържала се гласоподава Розита Еленова (от парламентарната квота, препоръчана от Български либерален център на Христо Ковачки). Тя твърдо поддържа кандидатурата на настоящия и.д. общоприет шеф Антон Митов.

Изборът не беше елементарен и не беше изработен по време на първото гласоподаване на Съвет за електронни медии. Балтаков бе определен на второто за деня гласоподаване - процедура разрешена от Закона за радиото и малкия екран. До него се стигна откакто първия път по два гласа получиха Балтаков и Митов и един беше даден за кандидатурата Митко Димитров, някогашен шеф на радио " София ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики При второто гласоподаване Владимирова и Димитрова поддържаха Балтаков. " Има риск модерните и доста положителни възгледи на господин Балтаков да се сблъскат с действителността в радиото и на пазара тук, защото е придобил опита си на други пазари. За мен обаче доста по-голям риск е БНР тъкмо в този миг да остане без определен общоприет шеф. Предстоят промени на медийния закон, този бранш се трансформира под въздействието на цифровите технологии и медията не би трябвало да бъде в безтегловност. Трябва ѝ титуляр и поради това гласоподавам за Андон Балтаков ", аргументира смяната в гласа си Димитрова. Професионалният опит на Андон Балтаков

Андон Балтаков има магистърска степен по бизнес администрация от университета " Йейл " и висше икономическо обучение от УНСС в София.

Първо като публицист, а след това и като управител той работи в медийния отрасъл повече от 20 години. До явяването си на кокурса за общоприет шеф на БНР има консултантска компания в Съединени американски щати, чиято съществена активност е да поучава притежателите на медии по какъв начин да ръководят бизнеса си. Чрез нея работи по два плана взаимно с " Ройтерс ". Преди това няколко години е бил старши шеф бизнес интервенции в CNN Digital и е отговарял за монетизирането на новинарския уеб страница и съпътстващите стратегии на CNN за мобилни платформи, като е управлявал и бизнеса за синдикирани видеопродукти. Преди да се причисли към CNN, е работил 7 години в организация Associated Press в Ню Йорк, където е заемал управителни позиции в отдела за цифрови артикули и стратегическо обмисляне.

Стартира новинарската си кариера като водещ в софийското радио " Витоша " през 1994 година, а по-късно става част от новинарския екип на БНР, където работи до 2000 година Специализирал е новинарско продуциране в BBC в Лондон. Бил е стратегически съветник на Metroradio във Финландия.Председателят на Съвет за електронни медии София Владимирова също промени първичния си избор и при второто гласоподаване заложи на Андон Балтаков, макар че на първото съвещание гласоподава за Антон Митов. Още тогава тя означи, че концепциите на двамата претенденти са равностойни.

В състезанието за общоприет шеф на БНР участваха шестима претенденти: Жени Гаджалова (бивш основен счетоводител на БНР), Антон Митов (и.д. общоприет шеф на БНР), Андон Балтаков (свързан с БНР като новинар в стратегия " Хоризонт ", през последните близо 20 години той има опит на американския пазар в " Асошиейтед прес " и CNN), Митко Димитров (бивш шеф на радио София), Даниела Манолова (отговорен редактор в стратегия " Хр. Ботв " ) и Александър Велев (два мандата общоприет шеф на БНР).

Още по време на първото гласоподаване, членовете на Съвет за електронни медии споделиха, че концепцията на Андон Балтаков ги завоюва с това, че е съвременна. Беше емфатичен и неговият сериозен опит във водещи международни медии, както и визионерското му мислене. " Описали сте съвършения хибрид сред свободна публицистика и пазарно насочен мениджмънт. Това е, да не кажа неизпълнимо, само че доста мъчно. БНР е държавна институция ", заключи при чуването на Балтаков - Бетина Жотева.

В понеделник и вторник претендентите показаха концепциите си пред членовете на медийния регулатор. До избора на нов общоприет шеф на публичното радио се стигна, откакто през октомври предходната година Съвет за електронни медии приключи предварително мандата на Светослав Костов, поради рецесията в радиото и бизпрецедентното прекъсване на сигнала на стратегия " Хоризонт " за близо четири часа.

" Приемете ме като поръчител - вътрешен и външен, за публицистичната самостоятелност на БНР ", бяха първите думи на Балтаков в изявлението му за предаването " 12+3 " на БНР. Пред водещата Даниела Якова той сподели, че откритият разговор и срещите с хората ще бъдат първите неща, които ще направи при влизането в медиата.

Прозрачност на ръководството, цифровизация на работния развой и артикул, професионална реализация и капацитет за напредък на всички хора, предвидимо финансово бъдеще са четирите цели в бъдещата работа на Балтаков, които той отбрани в концепцията си пред Съвет за електронни медии.

" Аз с изключение на публицист съм и икономист. Искам да видя салдото за приходите и за разноските. Краткосрочният ми проект е да засилвам комерсиалната активност, с цел да можем да покриваме разноските си, ако те са повече от приходите. В дълготраен проект - да стартираме да работим със законодателя и с изпълнителната власт, с цел да осъществяваме концепциите за стабилно финансиране на публичната медия ", сподели още Балтаков.

Той стартира нов тригодишен мандат и не довършва този на Светослав Костов, който беше преустановен предварително.

Повече по тематиката очаквайте в седмичния брой на " Капитал ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР