Според АФП това е малка държава без излаз на море.

...
Според АФП това е малка държава без излаз на море.
Коментари Харесай

Северна Македония – факти

Според Агенция Франс Прес това е дребна страна без изход на море. От 1991 година е в спор с Гърция поради името Македония. Тази година двете страни подписаха историческо съглашение за преустановяване на разногласието, като прибавиха „ Северна “ към името на Македония в подмяна на обещанието на Атина да спре да блокира участието на Македония в НАТО и в Европейския съюз.

В Македония живеят към два милиона души, най-вече православни славяни и етническо албанско малцинство, което съставлява към една четвърт от популацията. Но пътувайки през северозападната част на страната, един странник може да си намерения, че се намира в Албания – съглашение от 2005 година позволява на жителите да слагат червено-черния албански байрак с двуглав орел, който може да се види в доста села.

Македония е една от най-бедните страни в Европа със междинна заплата от 400 евро. Една пета от жителите са безработни, като процентът на безработица измежду младежите е по-висок. Слабата стопанска система подхранва огромна емиграция в чужбина – съгласно Световната банка към половин милион македонци (една четвърт от населението) живеят отвън страната.

Две исторически персони са източник на горделивост за македонците – Майка Тереза и Александър Велики. И двамата обаче са противоречиви. Майка Тереза е родена в Скопие, само че е с албански етнически генезис, което подтиква албанците към искания за духовното й завещание. Александър Велики пък е център на борбата за еднаквост с гърците, които претендират, че са наследници на неговото антично царство.

Националното знаме съставлява е стилизирано жълто слънце на червен декор. В Македония са регистрирани към 280 слънчеви дни в годината. Въпреки това европейската страна създава минимум слънчева сила – 0,04% от общото произвеждане, твърди Агенцията за енергетика.

Планинската страна е парадайс за туристи с три национални парка, 50 езера и хиляди километри пътеки.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР