Според 77 % от респондентите новото Народно събрание и следващото

...
Според 77 % от респондентите новото Народно събрание и следващото
Коментари Харесай

„Тренд“: 43% от българите искат съдебна реформа, 20% – енергийна независимост от Русия

Според 77 % от респондентите новото Народно заседание и идващото постоянно държавно управление предпочитано би трябвало да обезпечат търпими цени на газ, ток, горива. Това сочи социологическо изследване на организация „ Тренд “ по поръчка на вестник „ 24 часа “. Проучването е осъществено в интервала 15-22 август, по метода директно полустандартизирано изявление „ лице в лице “, измежду 1007 пълнолетни жители. Представително е за пълнолетното население на страната.

Като извод от проучването ДЕБАТИ посочваме, че акцията на президента Румен Радев и служебното държавно управление за налагане на тезата за „ безпорядък в енергетиакта “ са дали резултат – в случай, че България е едва подвластна от природния газ, виждаме, че хората споделят, че се тормозят точно за неговите цени.

Като приоритет предприемане на ограничения против обедняването показват 75% от респондентите, битка с корупцията и реформиране на правосъдната система – 43%, възстановяване на опазването на здравето – 21%, енергийна самостоятелност на България от Русия – 20%, превъзмогване разделянето в обществото – 16%. 9% от интервюираните считат за главен приоритет продължаването на евроатлантическата интеграция на страната ни, в това число България да влезе в пространството Шенген и еврозоната. Същият дял от запитаните считат за основно подобряването на образованието. Като приоритет опазването на околната среда и битката с климатичните промени е посочен от 4% от респондентите. Други 3% от интервюираните намират за значимо обръщането на особено внимание на правата на малцинствата, Истанбулската спогодба, самостоятелните свободи.

 тренд

На въпрос на какви политици имат вяра, 14% от респондентите дават отговор с „ леви “, 21% с „ десни “, 48% считат, че „ няма значение “, а  17% не знаят или не могат да преценяват. 40% от интервюираните са показали, че имат вяра на по-зрели и с опит в ръководството политици, 25% – на млади и нови лица, съгласно 26% няма значение, а други 9% не могат да преценяват.

43% от респондентите са показали, че имат вяра на „ мощни водачи “, 3 % – на постоянно търсещи консенсус. Според 18% няма значение, а 8% не знаят или не могат да преценяват.

На три почти равни дяла е разпределено отношението към новия длъжностен кабинет. 32% от всички интервюирани утвърждават държавното управление на Гълъб Донев. Най-позитивно към кабинета се отнасят симпатизантите на Българска социалистическа партия, „ Български напредък “ и „ ИТН “. 34% от всички интервюирани показват негативно отношение към държавното управление, като последователите на ГЕРБ в най-голяма степен заявяват отрицателното си отношение. Високият % посочващи опцията „ не знам / не мога да преценява “ значително се дължи на късото време, в което служебният кабинет действа.

 тренд
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР