Споразумението относно бежанците и конфликта на Турция с Кипър, Гърция

...
Споразумението относно бежанците и конфликта на Турция с Кипър, Гърция
Коментари Харесай

Ще се разбере ли ЕС с Ердоган?

Споразумението по отношение на бежанците и спора на Турция с Кипър, Гърция и Италия за добива на газ на кипърския шелф - това са главните тематики на срещата на Европейски Съюз с турския президент Реджеп Ердоган във Варна, на които обръща внимание съветската осведомителна организация ТАСС.
Руската организация деликатно показва кой ще участва на срещата - от европейска страна това са ръководителите на Европейска комисия и на Европейския съвет Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск, ръководителят на Екологичен потенциал Антонио Таяни, а от турска - Реджеп Ердоган, министърът за връзките с Европейски Съюз Юмер Челик, министърът на стопанската система Нихат Зейбекчи и министърът на търговията и митниците Бюлент Тюфекчи. Очаква се българският министър председател Бойко Борисов да има персонална среща при затворени врата с Ердоган.
" Има потребност да се урегулират връзките с нашия комшия – Турция. Диалогът с турския президент би трябвало да бъде удължен ", акцентира българският министър председател Бойко Борисов съгласно ТАСС.
Последната среща на върха Европейски Съюз - Турция беше през май 2017 година. А тази ще бъде белязана от митинги. Първият е проведен от партия " Възраждане " - единствената партия, която завоюва дотация независимо на последните парламентарни избори, без да влезе в Народното събрание, само че която я подари напълно на фонд " Ин витро ". Председател на партията е Костадин Костадинов, някогашен общински консултант във Варна. Протестът е поради обстоятелството, че турският президент Реджеп Ердоган идва в морската ни столица в Деня на Тракия, когато почитаме паметта на стотици хиляди избити българи от постоянни елементи на турската войска. Той стартира в 12:00 часа. Вторият е дело на " да, България ". Иначе фактическата среща на политиците стартира чак в 19:00 часа.
Тежка среща
" Очаква се доста тежка среща, връзките са извънредно напрегнати. Трябва да потвърдим привързаността си към съглашението за бежанците и да осигурим втория финансов транш за Турция. Нашата минимална цел е да подсигуряваме сигурността на външната граница на Европейски Съюз, с цел да може 3,5 милиона бежанци, които се намират в Турция да останат там. Нуждаем се от урегулирани връзки с нашия комшия, с Турция ", отбелязва Борисов като разяснява идните договаряния.
Турският всекидневник " Хюриет " разяснява, че най-сложната тематика ще бъде финансовата помощ от 3 милиарда евро за сирийските бежанци. Турция упорства за гъвкава позиция в отделянето на средствата, т.е. предоставяне на правото Анкара сама да взема решение защо ще ги употребява, а Еврокомисията декларира готовността да се финансират единствено съответни планове.
Ердоган ще упорства и за анулация на визите за турски жители и отваряне на нови глави за договаряния за влизането на Турция в Европейски Съюз, за което страните се договориха още през 2016 година в границите на съглашението за затваряне на турската граница за насочващите се към Европейския съюз емигранти. Европейска комисия ще се постарае да откаже и за визите и нови преговорни глави като се стимулира, че Турция не е отменила своите антитерористични закони и изключителното състояние, които съгласно Брюксел нарушават правата на жителите.
Европейската комисия в този момент просто не може да извърши обещанието си за анулация на визите за турските жители. За тази цел е нужна поддръжката на всички страни от общността за утвърждение на такова решение в Съвета на Европейски Съюз, до момента в който по-голямата част от европейските страни не поддържат въвеждането на безвизов режим за Турция.
Напрежението с Гърция
Трудните връзки на Анкара и Брюксел се усложниха още повече при започване на тази година по отношение на повишаването на напрежението сред Турция, от една страна, и страните от Европейски Съюз Кипър, Гърция и Италия от друга по проблемите на добива на газ на кипърския шелф.
През януари турските военни кораби блокираха плаващата сондажна платформа Saipem 12000 на италианската компания Eni, която трябваше да реализира проучвателни сондажи във водите на изключителната икономическа зона на Кипър. Никозия беше предоставила на италианската компания съответния лиценз за създаване на местонаходището. Турската страна изрази угриженост поради работата на италианската компания в Кипър и реши, че тази активност опонира на ползите на Анкара.
След визитата в Италия на 5 февруари Ердоган съобщи пред турски публицисти, че по време на срещата с президента Серджо Матарела и премиера Паоло Джентилони е повдигнал въпроса за Eni и е предизвестил, че Турция вижда заплаха от добива на газ в този регион за приетата единствено от Анкара т.нар.Севернокипърска турска република, като счита стратегическия избор на италианската компания за неточност.
Тази обстановка беше разисквана на срещата на върха на Европейски Съюз на 22 и 23 март в Брюксел, по време на която останалите страни на Европейски Съюз поддържаха Атина и Никозия. В заключителното заявление на срещата уверено се осъждат продължаващите противозаконни дейности на Турция в Средиземно и Егейско море и се акцентира цялостната взаимност с Кипър и Гърция. Срещата на върха прикани Турция незабавно да приключи тези дейности и да почита суверенното право на Кипър да изследва и създава своите естествени запаси в сходство с европейското и интернационалното право.
Лидерите на Европейски Съюз подсетиха на Анкара за отговорностите ѝ " да съблюдава интернационалното право, както и да възстановява връзките си с всички страни членки на Европейски Съюз, в това число Република Кипър ". Освен това срещата на върха на Европейски Съюз изрази изключителна угриженост във връзка на задържането на жители на Европейски Съюз в Турция и прикани за " оперативно и положително решение на всички тези въпроси ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР