Спомняте ли си едно време как готвеше вашата баба? Беше

...
Спомняте ли си едно време как готвеше вашата баба? Беше
Коментари Харесай

Започни час по-скоро да готвиш само с дървена лъжица! Ето защо

Спомняте ли си едно време по какъв начин готвеше вашата баба? Беше вкусно, нали? А спомняте ли си какви кухненски принадлежности използваше? Шпатула, пулверизатор, пластмасова бъркалка? Без подозрение не е нито едно от изброените. Дали не беше дървена лъжица?

Спомените за това по какъв начин баба разбърква зелето или картофите на печката с добре познатата дървена лъжица, постоянно са едни от най-милите, тъй като тя го прави с готовност. Не единствено тъй като гозбите на баба са най вкусни - факт! Причината е и в това, което тя употребява, а точно дървената лъжица.

В днешно време съвсем във всяка кухня има по доста пластмасови бъркалки, само че по-рядко се среща дървената лъжица, а тя е нещо като мултифункционална помощница. С нея можете да разбъркате нещо, до момента в който е на котлона, да разбъркате салатата, да размажете крем върху тортата.

Ето и няколко аргументи, заради които дървената лъжица би трябвало да е на респект в нашата кухня и да се тачи като най-хубав асистент на всяка стопанка:

1. Дървената лъжица е употребена още от едно време. Тя е извънредно издръжлива, която я прави подобаваща да разбъркаме някоя гъста примес или манджата на котлона;

2. Здрава е и ни разрешава освен да разбъркаме нещо, без да се огъне, само че и с цел да изстържем нещо загоряло от дъното на тава, тиган или тенджера, без да нараним повърхността на съда. По-добре да изхвърлим телчетата, които са пригодени за разчистване на съдове от загорели храни и да ги сменяем с дървената лъжица.

3. Всеки от нас употребява някакъв уред, когато готви, с цел да разбърка ястието си. Колко постоянно сте изгаряли ръцете си, когато забравите прибора върху тигана или тенджерата? Благодарение на дървото, от което се създава лъжицата, няма такава заплаха, тъй като по своята същина дървото е топлоизолатор и няма да ни изгори, в случай че инцидентно я забравим отново. От друга страна, както към този момент споменахме, няма да нарани повърхността на съда, в който готвим, когато разбъркваме ястието си, за разлика от пластмасовите или металните прибори;

4. Пластмасата, която най-често използваме (под формата на уред за безредие на ястия, като бъркалки например) е нездравословна за организма ни. При нагряване от нея се отделят частици, които ни вредят. Това е още една причина да използваме дървена лъжица - тя е безвредна за нас, тъй като се прави от естествени (природни) суровини;

5. По-подходяща е за подготвяне на по-прецизни ястия като кремсупи например;

6. Единственото, за което не е подобаваща, е за разтрошаване на белтъци или сметана. За всичко останало дървената лъжица е един верен и добър избор.

7. Прави се от естествена суровина, както казахме. Ето за какво не би трябвало да я накисваме, преди да се заемем с измиването ѝ. Трябва да я измием на ръка, а не да я пъхаме в съдомиялната машина, тъй като дървото може да се подуе и напука, което ще я направи неизползваема.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР