Споменът за ужасите на Втората световна война и Холокоста оживява

...
Споменът за ужасите на Втората световна война и Холокоста оживява
Коментари Харесай

За смелите и достойните: Филмът Хени с премиера в събота

Споменът за ужасите на Втората международна война и Холокоста оживява през страстите на трима модерни младежи в игралния филм „ Хени. Приятелството – смисъл и избавление ”, продуциран от Център за еврейско-българско съдействие „ Алеф ”. Филмът ще бъде показан за първи път пред фенове на 16 декември 2023 година, събота от 18 часа в Културен дом НХК, Бургас. След премиерата ще има полемика със основателите на кино лентата и публиката.

Лентата наблюдава зараждащото се другарство сред двама младежи от Бургас и госпожица от Израел - потомка на български евреи, пристигнала тук, с цел да види града от младостта на своята баба. Ужасът от годините на Холокоста изпълва сюжета, само че филмът се издига над историческия миг и визира въпроси, които касаят днешните младежи. Това е въздействащ роман за другарство, обич и ревнивост, само че и роман за моралния избор, пред който е изправен всеки актуален младеж. Младежите търсят истината за предишното, тъй като тя ще им даде отговори на значими въпроси като на кого да се доверят през днешния ден, по какъв начин да се спасим от безразличието, допустимо ли е тогавашният модел на държание на достойните българи-спасители да се придвижи в нашето съвремие.

Сюжетът е въодушевен от тематиките на Международния книжовен училищен конкурс „ Който избави един човешки живот, избавя цяла галактика ”, проведен от Център „ Алеф ” и от наградени разкази, подбрани измежду творбите на над 1700-те участници от 11 разнообразни страни. Филмът е отдаден на смелите и почтени българи, недопуснали заличаването на своите съграждани – евреи по време на Холокоста.

Филмът е основан по сюжет на Татяна Гранитова под режисурата на Любомир Попов. Художествен шеф е изтъкнатият режисьор Иван Ничев, а в основните функции са младите артисти Катрин Димитрова, Дилян Николов и Илиян Канев.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР