Споменът - скръб и утеха по стихотворението Аз искам да

...
Споменът - скръб и утеха по стихотворението Аз искам да
Коментари Харесай

Вижте темите за есето и съчинението на матурата по БЕЛ

„ Споменът - тъга и разтуха " по стихотворението „ Аз желая да те помня все по този начин " на Димчо Дебелянов е тематиката на интерпретативното съчинение на зрелостният изпит по български език и литература.

Тази година учениците имат право да изберат да пишат и есе, а неговата тематика е „ Тежестта на думите ”. Това оповестиха от МОН.

Общият брой на въпросите остава неизменен – 41. С избираем отговор към този момент са единствено 22 от тях – с осем по-малко от предходната година. 16 са дилемите с къс свободен отговор. Други две са за основаване на текст в границите на четири-пет фрази. И през тази година оптималният брой точки на матурата ще е 100.

Съчинението или есето ще носят най-вече 30 точки, а затворените въпроси – 22. Изпитът се счита за изискан при най-малко 30 точки, които носят оценка „ Среден (3) “. Досега за това бяха нужни 23 точки, които можеха да се съберат от въпросите с избираем отговор.

Общо 46 661 младежи подадоха заявки за явяване на днешния изпит. До него бяха позволени 44 206 зрелостници. Останалите не са приключили сполучливо 12-и клас. На матурата се явиха 43 028 души, което е 97 % от позволените.

Един карантиниран абитуриент се е присъединил в изпита в Габрово при спазването на всички санитарно-хигиенни рекомендации на Министерството на здравеопазването.

Досега в Министерството на образованието и науката са постъпили пет сигнала за нарушавания. В Самоков е анулирана изпитна работа, тъй като не е употребен черен химикал. Във Варна, Пловдив, Сандански и Кърджали са хванати зрелостници с мобилни телефони.

Днес се организира матура в 736 учебни заведения. Навсякъде бяха обезпечени квестори и видеонаблюдение.

Резултатите ще бъдат оповестени до 8 юни тази година, осведомят от Министерството на образованието и науката.

Тази година изпитът се организира на фона на блокади и митинги. Екип на bTV наблюдава пътят на един абитуриент от вкъщи му до учебното заведение, където се организира матурата. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР