СподелиОт космодрума в Байконур (дн. в Казахстан) на 10 април

...
СподелиОт космодрума в Байконур (дн. в Казахстан) на 10 април
Коментари Харесай

45 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов

Сподели
От космодрума в Байконур (дн. в Казахстан) на 10 април 1979 година е изстрелян корабът „ Союз-33 “ с първия български космонавт на борда – подполк. Георги Иванов, и с пълководец – руският космонавт Николай Рукавишников.

По проект корабът трябвало да остане в Космоса седем денонощия, само че проблем с един от моторите осуетява скачването му с орбиталната станция „ Салют 6 “ и принуждава екипажа спешно да се завърне на Земята, откакто прави 31 цялостни обиколки към нея. На 12 април 1979 година при извънредно комплицирана конюнктура корабът се завръща. Двамата космонавти прекарват в Космоса 1 ден, 23 часа и 1 минута, напомня Българска телеграфна агенция.
Днес в Ловеч тържествено ще се означи 45-годишнината от полета на първия български космонавт Георги Иванов.
В церемонията ще вземат участие представителна част от Гарнизон Ловеч и Висшето военновъздушно учебно заведение „ Георги Бенковски “ в Долна Митрополия, както и оркестърът на Военновъздушните сили на България. Специален въздушен привет ще насочат от 12-а авиационна база – Долна Митрополия.

В центъра на града ще бъдат открити фотоизложба, отдадена на годишнината, както и експозиция на ракетомодели, проведена от „ Моделклуб “ – Ловеч. Ще има и празничен обред.

Поздрав ще поднесат и танцьорите от фолклорен танцов отбор „ Магия “ при съдружие „ Танцьорите “. След това в кино „ Космос “ ще бъдат наградени спечелилите в оповестения от Община Ловеч конкурс за есе „ Към звездите “. Проф. Йорданка Семкова ще приказва за галактическите проучвания в България и за научните стратегии на българските космонавти, ще бъде показан и филмът „ Георги Иванов – моят път към звездите “.

В Регионалната библиотека „ Проф. Беню Цонев “ по-рано денем ще бъде открита мобилна галерия, отдадена на Държавната самолетна фабрика в Ловеч, ловешките летци, българската авиация и личностите с принос за основаване на фабриката.

Вечерта ще приключи с аудиовизуалния театър „ Ловеч – звезден град “.
Георги Иванов – биография
Георги Иванов е роден на 2 юли 1940 година в Ловеч. Завършва Средното смесено учебно заведение гимназия „ Тодор Кирков “, където се увлича по електротехниката. Учителят му по физика Никола Чернокожев го прави собствен помощник и му разпорежда задачата да дава отговор за всички уреди в кабинета по физика, доста от които е изработил самичък. Георги Иванов е и отговорник на проведения от Никола Чернокожев кръжок по физика и по снимка.

Още на 17-18 години Георги Иванов е избрал своя професионален път – военната авиация. През 1956 година се записва в четирите курса в новооткрития клуб по авиация и парашутизъм, ръководени от майстора на спорта Пенка Недялкова. И четирите курса по авиомоделизъм, безмоторно хвърчене, пилотаж и парашутизъм приключва сполучливо. На изпита за Военновъздушното учебно заведение в Долна Митрополия не е признат. Голямото отчаяние не го отхвърля. Предлагат му да изкара военната работа за земно поддържане на самолети, само че той отхвърля. Приет е на идната година. През 1964 година приключва Висшето национално военновъздушно учебно заведение „ Георги Бенковски “ и получава тапия за летец-инженер. След като приключва, служи в авиационната част на Противовъздушна отбрана и Военновъздушни сили на Българската войска.

На 1 март 1978 година майор-инженер Георги Иванов е определен за претендент за подготовка на пилотиран галактически полет по програмата „ Интеркосмос “ и от същата година стартира образование в Центъра за подготовка на космонавти „ Юрий Гагарин “.

Година по-късно, на 10 април 1979 година, в 20:34 ч. московско време, е изстрелян в орбита към Земята галактическият транспортен съд „ Союз-33 “ с интернационален екипаж – пълководец Николай Рукавишников и космонавт Георги Иванов. По време на полета е планувано да бъде изпълнена необятна научна стратегия – общо 27 опита. За нея са основани напълно български системи и принадлежности като „ Спектър 15 “, „ Средец “, „ Пирин “. Поради техническа нередовност обаче корабът не съумява да се скачи с орбиталната станция „ Салют-6 “, при промяна на скоростта прогаря едната страна на горивната камера на главния мотор. В тази доста рискова обстановка космонавтите приземяват кораба след 31 цялостни обиколки към Земята.

Служил е в Българската войска като водач, старши водач, пълководец на звено и пълководец на ескадрила.

През 1981 – 1990 година е народен представител в 8-ото и 9-ото Народно заседание, както и VІІ Велико национално заседание (1990-1991).

От 1994 година е съосновател и шеф на българската самолетна компания „ Ер София “ ООД. Автор е на книгите „ Полети “ (1981) и „ Време за полети “ (1987).

Удостоен е със званията „ Герой на Съветския съюз “ (13 април 1979), „ Герой на Народна република България “ (14 април 1979), на почетното звание „ Летец-космонавт на Народна република България “ (14 април 1979), на званието „ Заслужил авиатор “ (14 май 1979). Носител на Големия орден на Асоциацията на участниците в галактически полети (октомври 1988). Носител на златна звезда и медал „ Георги Димитров (14 април 1979). Почетен жител на Ловеч (29 април 1979). На 10 март 2004 година е почетен с висше военно звание генерал-лейтенант и награден с медал „ Стара планина “ първа степен с мечове за изключителния му принос за развиването на галактическите проучвания и във връзка 25-годишнината от първия полет на българин в Космоса.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР