СподелиКонсерваторът Александър Стуб печели президентските избори във Финландия, след като

...
СподелиКонсерваторът Александър Стуб печели президентските избори във Финландия, след като
Коментари Харесай

Финландия има нов президент

Сподели
Консерваторът Александър Стуб печели президентските избори във Финландия, откакто противникът му Пека Хависто призна провалянето си при преброени над 90% от гласовете на вота, белязан от напрежението с Русия към влизането на Хелзинки в НАТО, заяви Българска телеграфна агенция.

„ Александър, поздравления за 13-ия президент на Финландия “, обърна се в директен ефир към своя противник Хависто, който е някогашен външен министър от Зелените, само че се явява като самостоятелен претендент. Същевременно финландската телевизия заяви, че при преброени 98% от бюлетините Стуб събира 51,7% от гласовете.

На балотажа пред урните се явиха 70,7% от 4,3 милиона гласоподаватели във Финландия.

„ Единственото нещо, за което мога да мисля в този момент, е признанието, което получавам, това е най-голямата чест в живота ми. Това е огромна победа за демокрацията във Финландия и аз съм извънредно горделив с всички финландци, които гласоподаваха “, реагира Стуб на публикуването на резултатите.

Стуб, който е някогашен министър председател на Финландия, ще встъпи в служба при започване на идващия месец и ще наследи президента Саули Нинистьо, който изкара два шестгодишни мандата на поста и по конституция няма право повече да се кандидатира.

Финландският държавен глава се избира директно и наред с церемониалната си роля разполага със обилни пълномощия във външната политика и политиката в региона на сигурността.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР