СподелиДнес следобед ще бъде пуснато движението през тунел Железница“ на

...
СподелиДнес следобед ще бъде пуснато движението през тунел Железница“ на
Коментари Харесай

Пускат движението през „Железница“ – най-дългият пътен тунел, изграждан досега у нас

Сподели
Днес следобяд ще бъде пуснато придвижването през тунел „ Железница “ на Автомагистрала „ Струма “. Съоръжението е с дължина към 2 км и е най-дългият пътен тунел, изграждан до момента у нас. Заедно с правите преди и след него в употреба се вкарват 5 км автомагистрален път.

Тунелът е с две обособени тръби за придвижване. Дължината на всяка е към 2 км. Съоръжението е с всички системи за сигурност, енергоефективно осветяване, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, умна система за ръководство на трафика, спешни SOS кабини, електронна система за надзор на достъпа и т. н, осведоми БГНЕС. Между тръбите има четири напречни връзки за пешеходци и още две за коли, по които ще могат да минават коли за спешна помощ, пожарни и други профилирани машини. В случай на пътен случай или затваряне на една от тръбите те ще се употребяват за безвредно извеждане на пасажерите. Изграден е и обслужващ път при южния портал на тунела откъм Симитли, площадка за хеликоптер, два моста над Суха река, подпорна стена и други
Тунелът е построен по нов австрийски способ.
На денонощие са прокопавани към метър и половина във всяка тръба и незабавно по-късно е изграждана първичната обшивка на оборудването с крепежни детайли, пръскан бетон и анкери. При строителството му са вградени и четири икони на Св. „ Иван Рилски “, каквито са традициите в тунелното строителство. Изображенията на светеца са сложени първоначално и в края на двете тръби на оборудването. В момента светите изображения не са забележими, защото са покрити при построяването на вторичната обшивка на оборудването. Поверието при вграждането на иконите е, че те пазят служащите при строителството на обекта, а по-късно и всички пътуващи.

При строителството на мостовото оборудване над река Струма преди „ Железница “ за първи път у нас е употребена технологията „ потактово избутване “ на стоманобетоновата структура. Прилагането ѝ улесни прекосяването на сектора над 6 трудности – р. Струма, път I-1 София – Кулата, жп линията София – Кулата, общинския път Благоевград – Симитли и длъжностен път до северния портал, без това да постанова ограничение на интензивния трафик по път Е-79 по време на строителството. Характерното при тази новаторска технология е, че работна площадка се употребява за разработване на обособените детайли, които с хидравлична система се повдигат и избутват напред, като всеки един детайл се инсталира пред готовия. Виадуктът е с две независими уреди за двете направления на придвижване. Платното за Кулата е с дължина 510 м, а за София – 560 м. Височината на моста е сред 10 м и 18 м, а дистанцията сред колоните е от 45 до 60 м.
Автомагистрала „ Струма “ е първият инфраструктурен обект, на който е построена хеликоптерна площадка.
Тя е на към 410 м от южния портал на тунела, пътувайки от Благоевград към Кулата и на 40 м от път І-1 (Е-79). До оборудването ще може да се доближи както от първокласния път, отбивайки при разклона за с. Железница, по този начин и от новия сектор от автомагистралата. Площадката е с асфалтобетон и размери 40 м на 40 м. Разположена е на 315 метра надморска височина и при определянето на точното ѝ местонахождение е съобразена и скоростта напразно в региона – така наречен в метеорологията „ роза на ветровете “.

Съоръжението е с видеонаблюдение и всички нужни системи за сигурност и връзка, пожароизвестяване и т. н., които са част от системите за сигурност на тунел „ Железница “. На хеликоптерната площадка ще могат да изхвърчат и кацат медицински вертолети до 3,750 тона. Максималното тегло на една здравна въздушна кола за спешна помощ дружно с съоръжение, гориво и екипаж е към 3,175 тона. Хеликоптерната площадка ще може да се употребява и от вертолети на държавни институции – Военновъздушни сили за избавителни интервенции при тежки или всеобщи произшествия, от планинската избавителна работа и други.
Тунел „ Железница “ е построен от
Консорциум „ Автомагистрала СТРУМА ТУНЕЛ 2018 “, в който вземат участие: „ ДЖИ ПИ ГРУП “ АД, „ ГЛОБАЛ КЪНСТРЪКШЪН “ ООД и „ ВИА ПЛАН “ ЕООД. Стойността на контракта е 215 362 525,40 лева без Данък добавена стойност. Строителният контрол е на „ План Инвест Железница “ ДЗЗД. В обединяването вземат участие: „ ПЛАН ИНВЕСТ ПЛОВДИВ “, „ ИНФРА ПРОЕКТ КОНСУЛТ “ ЕООД, „ Аскос 03 “ ЕООД, „ СЪРЧ КОРПОРЕЙШЪН СРЛ “. Стойността на контракта е 3 994 440 лева без Данък добавена стойност.

Участъкът преди тунела, пътувайки от София към Кулата, с дължина 720 м дружно с обслужващия тунелен път при северния портал и мостово оборудване, е построен от ДЗЗД „ Железница – Север “, в което са: „ ГБС Инфраструктурно строителство “ АД, „ Главболгарстрой “ АД и „ Главболгарстрой Интернешънъл “ ЕАД. Стойността на контракта е 29 985 345 лева без Данък добавена стойност. Строителният контрол е сбъднат от ДЗЗД „ ТЕС Консулт “, в което са: „ СТРОЛ 1000 “ АД, ТРИ-ЕС “ ЕООД и „ ЕКСПЕРТ ДЕСИЖЪНС “ ООД. Техният контракт е за 599 783 лева без Данък добавена стойност.

Отсечката след тунела е с дължина 1,4 км и по трасето ѝ са издигнати селскостопански подлез, подпорна и укрепителна стена, отводнителни уреди, построени и реконструирани са инженерни мрежи и други Изпълнител е „ ПСТ ГРУП “ ЕАД. Стойността на контракта е 26 968 888.02 лева без Данък добавена стойност, дружно с в допълнение съглашение за подсилване на записаното свлачище. Строителният контрол е на ДЗЗД „ ПЪТКОНСУЛТ 2000-КОНСУЛТ 64 “, в което са: „ ПЪТКОНСУЛТ 2000 “ ЕООД и „ КОНСУЛТ 64 “ ООД. Техният контракт е за 645 291.00 лева лева. без Данък добавена стойност, дружно с спомагателното съглашение за подсилване на записаното свлачище.

Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет посредством Оперативна програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ 2014-2020 година

Автомагистрала „ Струма “ е част от кулоар „ Ориент/Източно Средиземноморие “. Той свързва Видин с Кулата, и по нея минава пътният трафик за Гърция. Направлението се употребява като най-кратък маршрут сред Западна, Централна Европа и Бяло море. А също и като връзка на Европа с Азия.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР