СподелиАнна Кръстева е професор по политически науки, създател и ръководител

...
СподелиАнна Кръстева е професор по политически науки, създател и ръководител
Коментари Харесай

Проф. Анна Кръстева за ДЕБАТИ.БГ: Едва ли ДПС се тресе от страх заради появата на нова партия

Сподели
Анна Кръстева е професор по политически науки, основател и началник на CERMES (Centre for European Refugees Migration and Ethnic Studies), лекар хонорис идея на Университета Лил във Франция, основен редактор на интернационалното списание Southeastern Europe (Brill). Преподава в Нов Български Университет, както и европейската магистърска стратегия “Демокрация и човешки права ” (Университет в Сараево и Университет в Болоня). Автор на над 100 изявления в 15 страни, гост-професор в голям брой задгранични университети. Работи в областта на миграционната политика, пост-демокрацията, популизма и др. 

– Проф. Кръстева, в последните дни се вижда една офанзива от страна на Движение за права и свободи в лицето на Делян Пеевски към президента Румен Радев – обвинявания за тъмни стаички с кеш, въпроси за следствия на хора от обкръжението на президента… На какво се дължи тази интензивност? Има ли връзка с подготвянето на нов политически план към президента или става въпрос за „ стягане на електората “ преди европейските избори?

– На първо място става въпрос за централна част на акцията на самия Делян Пеевски за личното му пречистване, за прочистването на облика на индивида, политика, политическия водач, който е обект на най-мащабните в историята на световния закон „ Магнитски “ наказания.

Сега желае да се утвърди като представител на антикорупцията у нас. Това е един доста упорит план.

Освен „ Магнитски “, българските жители преди няколко години стачкуваха против корупцията, превзетата страна и така нататък и от няколкото посочени имена беше и това на Делян Пеевски, наред с основния прокурор и с тогавашния министър-председател.

Така че това е напълно нова тактика. Тогава той се беше снишил, липсващ изцяло от хоризонта. Сега има тази мощна медийна и политическа акция за изчистване на личния облик.

Колкото по-високо се целиш, колкото по-високо са твоите съперници или врагове, толкоз по-велик ставаш ти. Това е главен способ в политиката, в дългите години надмощие на Борисов.

Всички превръщаха Бойко Борисов в главен конкурент, тъй като желаеха да се повдигнат до равнището на неговия хегемонен политически облик. Сега това желае да прави Делян Пеевски.

На трето място, знаем техните връзки – на Делян Пеевски с разнообразни фрагменти или основни институции на българската страна. Една от тях е прокуратурата и знаем по какъв начин преди няколко години прокуратурата влезе по един силов метод в президентството.

Това провокира гражданските протести… С други думи, острието на прокуратурата беше ориентирано против президентството.

Сега го няма основният прокурор, само че близкият до прокуратурата Делян Пеевски се цели още веднъж в президентската институция.

И неслучайно на последно място оставям действителни съмнения или осведомени съмнения, че има корупция.

Тук желая да подчертая, че вместо да се прави медийна акция и лична имиджова акция, всеки жител на нашата татковина, още повече това важи за политици и за политически фигури – когато имат сходни подозрения, те би трябвало непосредствено да се извърнат, не посредством медиите, към институциите, които имат отговорността да ревизират тези сигнали и да вземат съответните ограничения.

Не изключвам да има обосновани съмнения за действителна корупция, само че не това е същинската причина. Ако има такива, отново споделям, те не посредством медиите и не посредством фокусиране на публичното внимание, би трябвало да бъдат адресирани.

Още по-малко от индивида, упрекнат в световен мащаб по закона за антикорупция, да се трансформира в представител на антикорупцията у нас.

Няма никаква легитимност, която да му разреши да влезе в такава роля. Това е самозванство – присвояваш си роля, за която нямаш политическа или морална отговорност.

– Но въпреки всичко стана ясно, че хора, за които се знае, че са от обкръжението на президента, приготвят политически план, за което приказва и Пеевски. В Патентното ведомство беше записано „ Движение Трети март “ от Весела Лечева – два пъти министър в служебните държавни управления, назначени от президента. Президентът не отхвърли, че нападките против него издават боязън от появяването на нов политически субект…

Регистрацията на нова партия у нас не е вест. Във всяка демократична страна всеки може при избрани условия на закона да записва партия.

Опитът от последните години ясно демонстрира, че няма към този момент партии комети. Няма го феноменът – Симеон Сакскобургготски идва, основава партия, а още преди да я записва влиза в Народното събрание с болшинство.

Дори когато партия получи на правилото на кометата публичното доверие – като „ ИТН “, с техни дейни старания това се срина месеци по-късно.

Така че някакъв голям боязън да тресе политическите водачи, изключително ДПС… По какъв съответен, дълбинен или основен метод може да бъде разтърсен от регистрацията на една партия? Движение за права и свободи има доста характерен електорат, който не се трансформира от броя български партии по никакъв метод.

Така че дали ще следим всички с интерес лансирането на нова партия, не може това да има обяснителна мощ по повод навръх тази безусловно пресилена реакция на Движение за права и свободи, която, отново споделям, си има своя електорат, огромна част от който е етнически и той не се въздейства нито от старите, нито от новите политически субекти и политически партии.

– Прави усещане, че в тази дисхармония от надговаряне – от Българска социалистическа партия също излязоха с информация, че са подавали сигнали за корупция по време на служебните държавни управления, че водачът на ГЕРБ Бойко Борисов, който привикнахме да гледаме и слушаме по медиите всекидневно, в този момент като че ли стои в профил. Какво може да значи това или усещането е неправилно /интервюто е взето преди изявлението на Борисов в сряда сутринта, бел. ред./?

– Дългата история на взаимоотношение, на връзки и политически противоборства сред Бойко Борисов и Румен Радев, напълно условно мога да разделя на два условни интервала.

В първия това беше същинското противоборство – конфликт, в който и двете страни имаха предпочитание да си противостоят. Това беше величествен, по този начин да се каже, конфликт.

И двамата протагонисти – и президентът, и съвсем през цялото това време – министър председателят Борисов, печелеха, тъй като като на гладиаторска борба двамата трупаха рейтинг от това противоборство.

И двамата консолидираха своите електорати, поддръжници и така нататък
През последните няколко години виждаме иден нов стадий, където противоборството към този момент е отминал стадий, няма, естествено, обществени обятия, само че има една тиха поддръжка.

Така че, ние сме в този втори стадий на безшумно политическо доближаване на ГЕРБ и президента, което няма ослепителен политически израз. Ярък политически израз има сред президента и Има Такъв Народ.

Има Такъв Народ към този момент, по този начин да се каже, е президентска партия, тъй като прави каквото прави в немалка степен според от дейностите на президента. Това дори понижава в прочут смисъл тежестта на новия му партиен план, тъй като към този момент има една партия, в която конците се дърпат или се дават указания от президентството.

Но, отново споделям, когато въпросът е за президента и ГЕРБ – те са в този втори стадий на безшумно общуване.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР