Списъкът на политици и магистрати с недекларирани имоти и банкови

...
Списъкът на политици и магистрати с недекларирани имоти и банкови
Коментари Харесай

Списъкът с политици и магистрати с имоти в чужбина остава таен

Списъкът на политици и магистрати с недекларирани парцели и банкови сметки в чужбина не може да бъде оповестен, тъй като в него има персонални данни. Това е един от претекстовете на Административния съд в София да отхвърли жалбата на Фондация “Антикорупционен фонд” против отхвърли на ДАНС да им даде листата по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ).

В решението арбитър Адриан Янев показва, че оповестението на такава информация не се прави от ДАНС, а от КПКОНПИ. Логиката е, че тази институция разгласява имената на висшите държавници, които не са подали заявления или има несъответствия в тях.

Преди това основният прокурор е наредил на ДАНС да търсят политици и магистрати с недекларирани парцели и сметки в чужбина. Агенцията го е направила и е изпратен в държавното обвиняване. Оттогава няма изясненост кои са хората, скрили свои къщи, коли, пари и дялове в офшорки.

Преди година вътрешният министър Бойко Рашков, тогава и силов вицепремиер, удостовери за листата.

Рашков даде обещание да го разгласи, само че не го направи Той изясни, че документът е с гриф “Поверително” и в случай че разгласи класифицирана информация, прави закононарушение. Посочи и индивида, който е класифицирал информацията - тогавашният основен прокурор Сотир Цацаров.

Няколко пъти депутати са отправяли въпроса към Рашков за листата в границите на парламентарния надзор, само че имена по този начин и не се появиха.

Вътрешният министър направи и подмятания, че в листата има близка на върховен магистрат, която не е заявила сума в чужбина, почти колкото са неговите и на брачната половинка му спестявания.

В същото време описът беше даден на Национална агенция за приходите за инспекция на лицата в него. Тя завърши със заключението, че няма нарушавания Знае се обаче, че доста от хората с недекларирани парцели в чужбина след това са изпълнили задължението си да го създадат и по този начин все още на инспекцията от Национална агенция за приходите към този момент не влизат в хипотезата за извършители.

В началото на т.г. Антикорупционният фонд изиска информацията от ДАНС по закона за достъп. С решение от март административният секретар на организацията отхвърля. Мотивът е, че желаната информация не касае активността на ДАНС и в нея има имена и имущества на съответни лица, което са персонални данни и не е социална информация. Личните данни също не се предоставяли по Закона за достъп до социална информация. Съдът се съгласява с претекстовете на ДАНС и дефинитивно затваря проблема. Решението е дефинитивно.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР