Спецпрокуратурата вкара и президентството в скандала Боклукгейт. Докато съдът решава

...
Спецпрокуратурата вкара и президентството в скандала Боклукгейт. Докато съдът решава
Коментари Харесай

Прокуратурата вкара и президентството в "Боклукгейт"

Спецпрокуратурата вкара и президентството в абсурда " Боклукгейт ". Докато съдът взема решение дали предприемачът Пламен Бобоков да остане за непрекъснато в ареста, прокуратурата популяризира фотоси от негов чат, който е " евентуално със секретаря по правни въпроси и антикорупция на президента П.У. " С него Бобоков разисква решение на Върховния административен съд. Беше огласена и връзка на предприемача и с претендент за областен прокурор на Русе, който не е определен от Висшия правосъден съвет.

От президентството към този момент няма коментар.

Прокуратурата заяви, че към този момент е анализирала над 200 гигабайта информация. Бобоков е комуникирал с разнообразни получатели, включително лица с имунитет, висши държавни чиновници, както и с подсъдими и обвинени лица по каузи на Специализирана прокуратурата, част от които се укриват в чужбина за отбягване на наказателна отговорност, гласи известието.

" Установена е и връзка, реализирана посредством разнообразни мобилни приложения на обвинения П.Б., евентуално със секретаря по правни въпроси и антикорупция на президента П.У., както и с настоящ магистрат – Н.Н. ", твърди обвиняването. И прецизира, че през 2019-а магистратът е кандидатствал за областен прокурор на Русе. 

На П.У. и Н.Н. през днешния ден са осъществени персонални обиски, претърсвания и изземвания, след което прокуратурата ще реши дали да им повдигне обвинявания.

Прокуратурата разгласява и диалога на Бобоков с тези лица, които съгласно известието се отнасят до два обособени случая.

Първият е замяна на текстови известия сред Бобоков и лице, обозначено като “Prezident-Pl. Uzunov “. От връзката е видно, че на 27 декември 2018 година " Prezident-Pl. Uzunov "  изпраща поредност от известия на предприемача. Те гласят: " Има единствено план на решението ", " Първо ще го видиш ти ", " Още не подписано ". В отговор Бобоков написа: " Разбрах ". На същия ден в 16.20 ч обвиняемият получава от " Prezident-Pl. Uzunov "  и снимков файл на правосъдно решение, съпроводено с уточняващ текст: " Това е ще
е в оригинал ".

На 3 януари " Prezident-Pl. Uzunov "  изпраща на Бобоков линк към решение на Върховния административен съд от дата 2 януари 2019 година, което е идентично с текста, изпратен от " Prezident-Pl. Uzunov " още на 27 декември 2018 година

Вторият случай е обвързван с замяна на текстови известия сред П.Б. и лице, обозначено като " Prok. Niki Nikolov ". Комуникацията е от ноември и декември 2019 година и съответствува с процедура по желание на областен прокурор на Русе, изяснява обвиняването. Висшият правосъден съвет избира различен на поста. Спецпрокуратурата ще сезира основният прокурор Иван Гешев, който да реши дали да бъде търсена дисциплинарна отговорност от магистрата.

" Специализирана прокуратура декларира, че ще продължи дейностите си по разследване и ангажиране на наказателна отговорност на лица, осъществяващи престъпления, без значение от тяхното служебно състояние, обществен статус и политическа принадлежност. Съзнаваме, че това е единственият метод за възстановяване доверието на българските жители в правораздаването и опровергаването на наложеното неправилно схващане за недостижимост от наказателни преследвания на избрана група лица ", приключва прокурорското известие.

Пламен Бобоков е упрекнат за присъединяване в проведена незаконна група по абсурда " Боклукгейт " и беше арестуван в четвъртък, въпреки че в началото беше пуснат под гаранция от 1 млн. лева Мотивът на прокуратурата е, че Бобоков не е внесъл в период избраната му гаранция от 1 млн. лева Гаранцията обаче е импортирана и прокуратурата е известена за това, изясни юристът на Бобоков.
Пламен Бобоков е арестуван макар импортираната гаранция от 1 млн. лева.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР