Спецпрокуратурата разследва длъжности лица от МВР заради данни за потенциална

...
Спецпрокуратурата разследва длъжности лица от МВР заради данни за потенциална
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата разследва чиновници от МВР за измама

Спецпрокуратурата проверява длъжности лица от Министерство на вътрешните работи поради данни за евентуална машинация и престъпления при осъществяване на Споразумение за даване на безплатна финансова помощ по фонд "Вътрешна сигурност " за закупуване на транспортни средства за потребностите на ведомството, оповестиха от пресцентъра на прокуратурата.

Европейската работа за битка с измамите (ОЛАФ) изиска Министерство на вътрешните работи да върне към 6 милиона евро в бюджета на Европейски Съюз поради нарушавания при огромен търг за покупка на високопроходими коли. Разследващата службата предлага на българската прокуратура да образува дело за корист с власт против виновните чиновници на Министерство на вътрешните работи.

Основният проблем е, че министерството е употребило европейските пари за пазаруване на залежали в складовете високопроходими коли, вместо нови. Проверката на ОЛАФ е почнала през юли 2018 година след сигнал за машинация и заграбване на средства от европейския фондове за вътрешна сигурност и миграция, усвоявани от Министерство на вътрешните работи.

От държавното обвиняване оповестяват, че преди към месец, по следствието има получени от Европейската работа за битка с измамите документи. Заедно с тях има и рекомендация за формиране на правосъдно произвеждане против длъжностни лица от Министерство на вътрешните работи за корист с власт и облагодетелстване на трета страна.

След разбор и преценка на относимостта, с разпореждане на наблюдаващия прокурор от Специализирана прокуратура, получените материали от ОЛАФ са обединени към материалите по дело, обвързвано с следствие на допустима търговия с въздействие. По следствието към този момент са упрекнати двама души - секретарите на президента Илия Милушев и Пламен Узунов, за който става дума в отчета на ОЛАФ. като прокуратурата работи и по осъществени корупционни и длъжностни закононарушения.

Предстоят разпити, назначение на експертизи, оценка и разбор на събраните доказателства, прецизиране на предявените обвинявания.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР