Специалният съд по делото за убийството на бившия премиер Рафик

...
Специалният съд по делото за убийството на бившия премиер Рафик
Коментари Харесай

Шок в Бейрут! Член на Хизбула - виновен за убийството на бившия ливански премиер Рафик Харири

Специалният съд по делото за убийството на някогашния министър председател Рафик Харири призна за отговорен един от четиримата обвинени членове на шиитската формация " Хизбула ". Присъдата ще раздруса в допълнение страната след опустошителния гърмеж в Бейрут, който лиши живота на над 160 души.

Съдиите в Специалния съд за Ливан, заседаващ в Нидерландия, осъдиха главният обвинен от " Хизбула " - Салим Аяш за убийството на Рафик Харири през 2005-та година. Четейки обобщение на правосъдното решение от 2 600 страници, арбитър Давид Ре съобщи, че той е упрекнат в осъществяване на ликвидиране и терористичен акт против Харири и още 21 души.

Над 220 души бяха ранени, откакто микробус, натъпкн с екзплозиви, се взриви при прекосяването на конвоя на Рафик Харири в Бейрут.

Убийството на премиера беше основен миг за Ливан, провокира бурни митинги и разреши възходът на съперниците му в политиката, които оформяха образа на страната в продължение на години. Гневът против офанзивата в Бейрут принуди Сирия, която поддържаше " Хизбула " да изтегли войските си от Ливан след 29-години.

След събиране на доказателства Организация на обединените нации и ливанското държавно управление сътвориха през 2007-ма година специфичен арбитражен съд за следствие на покушението. Обвиняеми бяха четирима обвинени, които бяха съдени задочно.

Привържениците на " Хизбула ", която е и политическа партия в Ливан, отхвърлят правосъдния развой с аргумента, че не е политически безпристрастен. Малцина чакат наказаният през днешния ден да бъде предаден на трибунала, само че присъдата може да задълбочи вътрешните разногласия след гражданската война от 75-та до 90-та година и то на фона на три рецесии по едно и също време, които раздрусват Ливан - политическа, икономическа и здравна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР