Специалните части на гвинейската армия обявиха, че са поели властта

...
Специалните части на гвинейската армия обявиха, че са поели властта
Коментари Харесай

Военен преврат в Гвинея: Какво се знае дотук?

Специалните елементи на гвинейската войска оповестиха, че са поели властта в страната. Техни представители се появиха в националната телевизия и заявиха, че държавното управление е необуздано, конституцията е анулирана, а границите - затворени. Ръководителят им - полковник Мамади Думбуя добави, че следва правенето на нова конституция и назначението на краткотрайно държавно управление.

Извършен ли е прелом или не?

Местонахождението на президента на Гвинея Алфа Конде е незнайно. В своята декларация военните, които са организирали преврата в страната, оповестиха, че 83-годишният президент е добре и има достъп до лекарите си. В обществените мрежи се разпространиха и видеоклипове, в които президентът стои на диван, облечен в риза и дънки, и е заобиколен от военни. Източници от президентството потвърдиха пред Дъждовни води, че група военни са задържали Конде. Но в съответния случай ставало дума за напълно дребна част от армията на Гвинея. Останалите били предани на президента.

Вътрешният министър на Гвинея упрекна военните, които стоят зад опита за прелом, че са всели боязън и смут в столицата Конакри. Президентската армия, благодарение на силите за сигурност, е съумяла да отблъсне нападателите, споделя още министърът. За момента доста от детайлите не са изяснени. Според английското посолство в Конакри в неделя се е стигнало до продължителни престрелки на редица места в столицата.

Международната общественост разкритикува опита за пуч

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш съобщи, че всяко изземване на властта посредством принуждение е недопустимо. Икономическа общественост на западноафриканските страни заприказва за опит за пуч и заплаши със наказания. Нигерия - най-влиятелната страна в Западна Африка - също прикани за връщане към конституционния ред в Гвинея. Съединени американски щати и Европейският съюз разкритикуваха дейностите на военните. Конде съумя да прокара спорна корекция в конституцията предходната година, която му разреши трети мандат. През октомври той бе разгласен за победител в президентските избори, белязани от принуждение. Няколко души бяха убити при конфликти сред стачкуващи и силите за сигурност.

Гвинея забогатява, само че единствено дребна част от популацията е облагодетелствана

Природните запаси като боксит, желязна руда, злато и диаманти осигуриха резистентен стопански напредък на Гвинея по време на ръководството на Конде. Само част от популацията обаче се възползва от подема в стопанската система. През последните няколко седмици държавното управление усили доста налозите. Цената на горивата да вземем за пример се увеличи с една пета, което докара до неодобрение измежду популацията. Президентът Конде пристигна на власт през 2010 година след първите свободни демократични избори, извършени в Гвинея от оповестяването на независимостта ѝ през 1958 година Той организира промени в стопанската система и армията и обезпечи по-голяма непоклатимост след десетилетия политически земетресения. Критиците обаче виждат Конде като държател, който става все по-авторитарен и чието ръководство е белязано от нарушавания на човешките права.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР