Специализираният наказателен съд вече заседава по мярката за неотклонение на

...
Специализираният наказателен съд вече заседава по мярката за неотклонение на
Коментари Харесай

Нено Димов: Изпълнявал съм съвестно правомощията си

Специализираният углавен съд към този момент заседава по мярката за неотклонение на министъра в оставка Нено Димов. Специализираната прокуратура желае той да остане за непрекъснато в ареста.

" Аз съм изпълнявал съзнателно пълномощията си ", сподели в залата Димов.

Според прокуратурата Нено Димов не е извършил отговорностите си да приключи подаването на вода за промишлени потребности, макар че 23 месеца подред е бил осведомен, че притокът в язовир “Студена ” е доста по-малък от разхода на вода. Според наблюдаващия прокурор Ангел Кънев, в случай че бъде на независимост Нено Димов може да повлияе на очевидци, както и на събирането на доказателства или да извърши друго закононарушение. Според Ина Лулчева - юрист на Димов, това не е допустимо, защото прокуратурата към този момент има цялата документи, обвързвана с обвиняването.

Кънев твърди още, че министърът е правил закононарушението през нескончаем интервал от време и това го прави публично рисков. Според Лулчева по делото липсват доказателства, че Димов е бил категорично уведомяван за проблем с водата на бент. " Студена ". Разрешенията за прилагане на вода за промишлени потребности не са единствената причина за рецесията - без тях обстановката щеше да е по-лека, само че рецесията нямаше да бъде избегната, твърди бранителят. По думите ѝ министърът подписва графиците, които са направени от административни органи. Освен това в активността са ангажирани голям брой способени и длъжностни лица, добави тя.

„ Да се твърди наказателна отговорност за това, че си се съобразил с оферти, направени от способени лица, е много прекомерно “, акцентира Лулчева. „ Наказателното право не познава формалната и справедлива отговорност единствено, тъй като заемаш този пост. Никое длъжностно лице, изключително на висока позиция, не може да носи наказателна отговорност за съответни нарушавания, които са позволени, в случай че са позволени, в активността. В случая има министерство, основано към министъра, с цел да приготвя неговите решения “, посочи юристът.

Ина Лулчева разяснява, че Димов е обяснил пред следователите, че се е съобразявал с предложенията на способените органи, заради което смята, че активността му е реализирана законосъобразно. Според нея за графиците за водоползване от язовира е отговарял заместник-министърът Красимир Живков. 

Предстои оставката на екоминистъра да бъде гласувана от Народното събрание в първите дни след зимната почивка на депутатите. Димов е следващият министър, който изпада от кабинета “Борисов 3 ”. Той беше в ръководството от квотата на Обединени патриоти, препоръчан от Вътрешна македонска революционна организация на вицепремиера Красимир Каракачанов. На негово място Каракачанов предлага избор сред две кандидатури, като любимец за поста е Искрен Веселинов - сега ръководител на комисията по районна политика в Народно събрание. Веселинов е строителен инженер по специалност, само че има и юридическо обучение съгласно формалните му биографични информации. Другата номинация е на зам.-министъра на околната среда Николай Кънчев, който е историк по тапия и някогашен публицист. Подписът на Кънчев стои под два от месечните графици за водоползване от 2019 година, с които се занимава прокуратурата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР