Русия, Китай и Иран призоваха западните страни да възстановят Съвместния

...
Русия, Китай и Иран призоваха западните страни да възстановят Съвместния
Коментари Харесай

Русия, Китай и Иран зоват за възобновяване на ядрената сделка с Техеран

Русия, Китай и Иран приканиха западните страни да възстановят Съвместния изчерпателен проект за деяние (ядрената сделка), който планува дипломатическо споразумяване на спора към нуклеарната стратегия на Ислямската република. Трите страни излязоха с общо изказване до Борда на шефовете на Международната организация за атомна сила (МААЕ), съобщи организация ТАСС.

" Китайската национална република, Ислямска република Иран и Руската федерация са уверени, че е време западните страни да покажат политическа воля, да спрат продължаващия цикъл на ескалация, от който страните не могат да намерят излаз от съвсем две години, да поемат самодейността и да подхващат нужните стъпки за възкръсване на действието на Съвместния повсеместен проект. Все още е допустимо да се направи това ", се показва в общата им позиция.

Авторите на изказването имат вяра, че възобновяване на нуклеарната договорка ще направи допустимо премахването на по-голямата част от въпросите по отношение на иранската нуклеарна стратегия, в това число посредством даване на инспекторите на МААЕ с обширни принадлежности за наблюдаване.

Според Русия, Китай и Иран една изцяло работеща нуклеарна договорка би послужила като инструмент за понижаване на напрежението.
 Иран не изключва постигането на нова нуклеарна договорка със Запада
Иран не изключва постигането на нова нуклеарна договорка със Запада

Аятолах Али Хаменей упорства нуклеарната инфраструктура на страната остане непокътната

Русия, Китай и Иран подчертаха, че наредбите на нуклеарната договорка, изискващи от Ислямската република да подсигурява гражданския темперамент на нуклеарната си стратегия, остават в действие. В тази връзка страните акцентираха нуждата интернационалната общественост да третира Ислямската република, която развива лична нуклеарна промишленост, по същия метод, както всяка друга страна по Договора за неразпространение на нуклеарните оръжия.

Съвместен изчерпателен проект за деяние беше подписан с Иран през 2015 година за справяне с рецесията, обвързвана с неговото нуклеарно развиване, от петте непрекъснати членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и Германия. Предишният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп реши през 2018 година да изтегли страната от контракта.. От април 2021 година Русия, Англия, Германия, Китай, Съединени американски щати и Франция договарят с иранската страна във Виена за възобновяване на нуклеарната договорка в първичния й тип.
 Съединени американски щати и Иран възобновиха диалозите за нуклеарната договорка
Съединени американски щати и Иран възобновиха диалозите за нуклеарната договорка

Двете страни се пробват да охладят страстите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР