Специализираният наказателен съд ще заседава по делото срещу бившия здравен

...
Специализираният наказателен съд ще заседава по делото срещу бившия здравен
Коментари Харесай

Днес гледат делото срещу Петър Москов за турските ваксини

Специализираният углавен съд ще заседава по делото против някогашния здравен министър Петър Москов, съобщи Дарик.

Москов и заместникът му Адам Персенски са упрекнати поради признатите като подаяние през 2015 година от Министерството на здравеопазването на Турция 100 хиляди дози ваксина за деца " Пентаксим – 0.5 мл.” и 100 хиляди дози ваксина " Хепатит Б “ – „ Еувакс Б “, които не са позволени за приложимост на територията на България. Второто обвиняване е, че на 27 ноември 2015 година е улеснил подписване на неизгодна договорка с сдружението " Бул Био ЕООД за подаяние на 5 000 000 дози ваксини " БЦЖ ".

Делото потегли всъщност през септември 2018 година, а при започване на октомври в спецсъда бяха разпитани като очевидци някогашните министри в кабинета „ Борсов 2 “ Ивайло Калфин – обществен, Румяна Бъчварова - вътрешен, Николай Ненчев – на защитата и Теменужка Петкова, която е енергиен министър и в кабинета „ Борисов 3 “.

Според прокуратурата от дейностите на Москов тогава са настъпили вреди за българското здравно министерство в размер на 325 233,87 лева, само че и неимуществени вреди, изразяващи се в съмнение на жителите в активността му.

Освен Москов и Персенски, обвинени по делото са още Любомир Димитров, Росен Алексиев и Юлияна Ценкова.

В Специализирания углавен съд беше разпитан и някогашният началник на Изпълнителната организация по медикаментите Асена Стоименова. Тя даде подробни показания за целия законов механизъм, по който се правят бартери и дарения на лекарства.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР