Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста 21-годишния Мохамед

...
Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста 21-годишния Мохамед
Коментари Харесай

Обвиненият за тероризъм остава за постоянно в ареста

Специализираният углавен съд остави за непрекъснато в ареста 21-годишния Мохамед Абдулкадер, който беше арестуван преди няколко дни в Бургас. Мъжът е упрекнат за присъединяване в терористично закононарушение отвън България, заяви БНР.

Според съда по делото са събрани задоволително данни, че той е взел участие в бойни дейности в Сирия. Информация да е взел участие в подготовка на терористични набези у нас няма, но има и заплаха на независимост да се укрие или да извърши друго закононарушение. 

„ Явно със съда сме чели разнообразни каузи “ - по този начин юристът на Абдулкадер Иво Найденов реагира на правосъдното решение. „ Казвам го изрично, тъй като в нито едно в свидетелските показания тази теза, която изложи пред вас съда, аз не я прочетох, нито един от тези очевидци не е коментирал, не знае Мохамед да е взел участие в каквито и да било военни дейности и изобщо да е бил част от някаква формация. Това не знам къде е прочетено, само че не е от тия материали, които ги четохме ние двамата с него “, съобщи още бранителят на обвинения и добави, че ще обжалват постоянния арест пред Апелативния профилиран съд.

21-годишният Мохамед Абдулкадер беше арестуван в сряда след шумна спецакция в Бургас. " Извършени бяха претърсвания на адреси в Бургас, откъдето бяха конфискувани материални доказателства, относими към предмета на следствието. Като очевидци бяха разпитани 20 лица, 9 от които пред арбитър. Извършени бяха и 10 разпознавания ", заяви тогава държавното обвиняване.

Събраните доказателства сочели, че от 2015 година досега той неколкократно е пътувал от България до Сирия, където е взел участие директно във въоръжени дейности в редиците на разнообразни джихадистки терористични групировки. Установено е, че бащата на лицето и все още е водач на една от тези групировки и точно той го е радикализирал и привлякъл към терористична активност в Сирия.

Роднините на Мохамед Абдулкадер не имат вяра във виновността му. Преди 13 дни 21-годишният Мохамед Абдулкадер и майка му Анелия се прибират от Турция, където са създали опит да се открият и работят. Защо не са ги задържали на границата, недоумява сестрата на майката Виолета Петрова, в чието жилище е осъществен карцерът.

„ Ние също бяхме в някакъв потрес, когато седнаха да ни разпитват. Тогава ни споделиха, че ни упрекват, че моят племенник може да е терорист и особено за тази 2016, в която го упрекват, в това няма нищо правилно, на тези години, вие вярвате ли синът ви да стреля? Вие знаете ли какъв призрачен сън е в Сирия, какво са претърпели те, с цел да излязат от тази война, да се махнат от там, поради някакви фотоси, които момчето е качило във Facebook и по тази причина са станали всичките тези инспекции. Изобщо не сме се чували, телефоните ни бяха иззети “, сподели Петрова пред БНР. Главният прокурор Иван Гешев от своя страна разяснява, че казусът е сензитивен, тъй като визира националната сигурност.
Задържаният за тероризъм в Бургас не е имал планове за България
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР