Специализираният наказателен съд оправда бившия външен министър Даниел Митов и

...
Специализираният наказателен съд оправда бившия външен министър Даниел Митов и
Коментари Харесай

Съдът оправда Даниел Митов, 4 години затвор за заместник му

Специализираният углавен съд оправда някогашния външен министър Даниел Митов и осъди на 4 години затвор заместника му Христо Ангеличин по делото за самолетните билети, които министерството на външните работи е купувало по съглашение с министерството на земеделието. Ангеличин ще апелира присъдата си, прокуратурата не разяснява дали ще стачкува оправдаването на Митов.

Даниел Митов и Христо Ангеличин бяха изправени пред съда, тъй като откакто изминал контракт за доставка на самолетни билети за чиновниците на министерството и новата социална поръчка се забавила, са сключили съглашение с Министерството на земеделието да закупуват самолетни билети от техен снабдител.

Тази компания, обаче не начислявала отстъпките, които били контрактувани и по този начин външното ведомство било ощетено с към половин милион лв.. Съдът оправда Даниел Митов, тъй като той като министър си бил извършил задължението и е издал заповед за осъществяване на нова процедура по Обществена поръчка, а контролът упълномощил на заместника си Ангеличин.
Пламен Панайотов, арбитър: В случая обаче зам.-министър на външните работи Ангеличин не е определил лице, което директно да дава отговор и вследствие на това негово безучастие, не добре обмисляне, неооценяване на риска е настъпила тази щета.
По тази причина съдът одобри Ангеличин за отговорен и го осъди на 4 години затвор и 4 000 лв. санкция, макар че надвзетата сума е върната от компанията в бюджета на външно министерство. Според отбраната в случай че има закононарушение, то не е осъществено на равнище министър и негов заместител.
Ина Лулчева, юрист: Отговорност би трябвало да носи този, който е позволил нарушаването. Това е. Не може да бъде обективирано въз основата на това, че някой е министър. Даниел Митов, някогашен министър на външните работи: По тази логичност, по която върви прокуратурата на министрите в клетвата пред Народното събрание би трябвало да им се запише па една присъда на всеки един.
Присъдата не е дефинитивна. Сигурно е, че Ангеличин ще апелира, прокуратурата не разяснява дали ще стачкува оправдаването на Даниел Митов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР