Специализираните съд и прокуратура са превърнаха в политически репресивен апарат

...
Специализираните съд и прокуратура са превърнаха в политически репресивен апарат
Коментари Харесай

БСП е за закриване на специализираното правосъдие

Специализираните съд и прокуратура са трансфораха в политически наказателен уред и в това е огромният проблем

„ Позицията на Българска социалистическа партия е за закриване на профилираните съдилища. Тя е поредна освен, тъй като е записано в съдружното съглашение, освен, тъй като сме поели подобен ангажимент пред гласоподавателите си. Още при основаването му ние сме възразили, че специализацията във връзка с субекта, а не предмета е безплодна, тя няма да даде резултат. “ Това съобщи секретарят на парламентарната група на Българска социалистическа партия Явор Божанков по време на дебатите за закриване на профилираното правораздаване.

От парламентарната естрада той разяснява, че в годините ГЕРБ надграждат тази порочна система, дават кариерни бонуси и какво ли не и всякога от левицата са се противопоставяли. „ Няма изненада, и че ГЕРБ са за тази система. Те са си я основали, те са си я избрали и те си я пазят “, добави той.

Народният представител от Българска социалистическа партия изясни за какво бе основано профилираното правораздаване: „ Най-простичко и ясно казано – с цел да се бори с корупцията по високите етажи на властта, с проведената престъпност. Очевидно тази цел не е реализирана. След редица разбори, диспути, чувания в комисии ние затвърдихме нашата позиция, че това не се е случило. Почти ги няма присъдите против политици по висшите етажи “, уточни той. По думите му не са малко случаите, в които хора са били “отъркаляни “ в персоналната им преписка – държани, смачкване на техния бизнес, известност, без да имат опция да се защитят. „ Видяхме какво работи профилираното правораздаване, само че най-много видяхме какво то не работи “, сподели още Божанков.

„ Често ГЕРБ и профилирана прокуратура дават образец с Васил Божков “, съобщи Явор Божанков като добави: „ Нали никой не има вяра, че стотици милиони от нашите налози са отклонени просто по този начин? Без чадър от високите етажи това няма по какъв начин да е станало. Виновният е единствено един и тъкмо тук профилираното правораздаване девалвира, то не стига до високите етажи на властта, даже когато човек като Божков дъни старите си другарчета, издава ги и приказва пред правораздаването “, разяснява той.

Явор Божанков бе безапелационен, че ръководещата коалиция застава от страната на хората, чиито налози са били откраднати. „ Позицията ни в тази посока е безапелационна, само че си слагаме и една цел – България да бъде страна, в която закона важи за всички. Не да важи особено за едни, а за други особено да не важи “, сподели още той.

Според народния представител от левицата и член на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия Борислав Гуцанов профилираните съд и прокуратура са тръгнали с положителни планове и в случай че те бяха изпълнени, нещата щяха да наподобяват по доста по-различен метод. „ За жал тези органи са трансфораха в политически наказателен уред и в това е огромният проблем “, съобщи социалистът от парламентарната естрада.

„ Изврати се първичната концепция и се стигна до ситуацията, в което сме през днешния ден. Аз не смятам, че би трябвало да има какъвто и да е съд и прокуратура, които да бъдат употребявани за политически напън и политически репресии “, безапелационен бе Гуцанов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР