Специализираната прокуратура внесе отново в Специализирания наказателен съдобвинителния акт срещу

...
Специализираната прокуратура внесе отново в Специализирания наказателен съдобвинителния акт срещу
Коментари Харесай

Прокуратурата отново внесе обвинителния акт срещу Ченалова

Специализираната прокуратура внесе още веднъж в Специализирания углавен съд
обвинителния акт против уволнената арбитър Румяна Ченалова, която закупи популярност след публикуваните записи на диалозите с Владимира Янева и юриста Момчил Мондешки.

Обвинението е за закононарушението по работа бе за това, че от юни 2014 до
януари 2015 година като длъжностно лице - е нарушила служебните си отговорности по комерсиално дело сред компания " ОЕТ - Обединени Енергийни търговци " ООД и НЕК, за да набави полза за комерсиалното сдружение в ущърб на държавната компания.

Ченалова бе дадена на съд още на 2 декември 2016 от Софийската градска прокуратура, само че обвинителният акт бе върнат от съда, а в това време делото бе трансферирано към Специализираната прокуратура по силата на измененията в Наказателно-процесуален кодекс. През февруари т.г. първата инстанция - Специализираният углавен съд, също върна делото с претекст, че обвиняването страда от основни пропуски. През март Апелативният профилиран съд удостовери връщането, като означи, че не са изпълнени наложителните инструкции на съда и обвинителният акт на процедура не е бил поправен от прокуратурата, а са нанесени незначителни допълнения.

" В къси периоди Специализираната прокуратура извърши всички инструкции на
съда, изложени в разпореждането за връщане на делото, и изготви
обвинителен акт със същите обвинявания ", се споделя в известието на Специализираната прокуратура.

Според обвиняването арбитър Ченалова е позволила разглеждането на исковата молба на сдружението " ОЕТ - Обединени енергийни търговци " против Националната електрическа компания за сумата от 6 459 922 лева макар че не е била импортирана дължимата държавна такса в размер на 258 396 лева

Освен това арбитър Ченалова е почела желаното от сдружението поръчителство на претенцията, вследствие на което били запорирани сметките на НЕК

В хода на следствието било открито, съгласно обвиняването, и това, че арбитър Ченалова
съставила документ с погрешно наличие, като поправила и допълнила протокол от извършено намерено правосъдно съвещание по същото комерсиално дело.

Ченалова влезе в полезрението на прокуратурата откакто удостовери достоверността на диалозите от публикуваните записи " Яневагейт ", от които изплуваха обвързаности на високите етажи на правосъдната и изпълнителната власт.

Предстои насрочване на разпоредително съвещание по делото на Специализирания съд.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР