Специализираната прокуратура публикува документи и разпити на двама свидетели по

...
Специализираната прокуратура публикува документи и разпити на двама свидетели по
Коментари Харесай

Прокуратурата публикува разпити на свидетели по делото срещу Нено Димов

Специализираната прокуратура разгласява документи и разпити на двама очевидци по делото против министъра на околната среда и водите в оставка Нено Димов, който е упрекнат за занемареност за язовир " Студена ", довела до водната рецесия в Перник.

От държавното обвиняване показват, че не престават да споделят разбирането, че българските жители имат право на информация по въпроси, които съставляват за тях легален интерес, в случай че информацията не е държавна или друга предпазена от закона загадка, не попречва дейностите по следствието и не нарушава презумпцията за невиновност.

" Категорично от събраните досега доказателства се открива, че при положение, че министърът на околната среда и водите беше положил задоволително грижи за ръководенето, ръководството и стопанисването на водния запас на язовир " Студена " и не беше разрешил разходването на вода за промишлени потребности, към сегашния миг не би имало дефицит на вода за битови потребности ", акцентират тезата си от държавното обвиняване.

Освен това показват, че разпитите на очевидците към този момент са били обсъждани в правосъдно съвещание и са публикувани с разрешението на наблюдаващия прокурор по случая.

Публикувани са разпитите на шефа на ВиК-Перник Иван Витанов и на шефа на дирекция " Управление на водите " Илияна Тодорова, които описват каква е практиката на известяван за равнището на водата в язовир " Студена ", по какъв ред става подготвянето на графиците за водоподаване, които министърът утвърждава и подписва и какви срещи са имали с министър Нено Димов за положението на язовирите в България въобще.

В показанията си Илияна Тодорова изяснява, че плановете за графици за водоподаването са подготвяни от специалисти в дирекция " Управление на водите ". Те се изготвят въз основа на данни на шефа на ВиК-Перник и на данните от Национален институт по метеорология и хидрология. След това предлагането за водоподаване, графика и малко обобщение за положението на язовира минават през зам.-министър Красимир Живков и се рапортуват на министъра, който единствен по закон може да ги утвърждава.

Пред проверяващите Тодорова споделя и че министър Нено Димов е изпратил чиновници на Басейнова дирекция " Източнобеломорски регион " -Пловдив в края на ноември 2019 година

На инспекцията участвал и служителят на Дирекция " Управление на водите " от министерството на околната среда и водите Красимира Янкова. По време на инспекцията било установено, че липсва измервателно устройство за отчитане на употребяваните води от бент. " Студена " на изхода на водния басейн. От предходните инспекции нямало данни отчитащият водомер за разходваните води да липсва и даже са описвани показания в отчетите.

Операторът на язовирната стена обяснил пред специалистите, че седмица преди инспекцията водомерът бил отхвърлен от компанията притежател. Оказало се, че е бил нает от друга компания.

В показанията й се загатва и по какъв начин два синдиката внесоха писма в министерството, с които предизвестяват, че в случай че не бъдат опуснати 20 000 куб. метра вода за промишлени потребности на " Стомана индъстри ", то хиляди перничани щели да излязат на митинг.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Водната рецесия в Перник (116)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР